web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Päästä irti ja ota jättiloikka

Päästä irti ja ota jättiloikka                              16.3.22

Seppo Tanhuan horoskooppi minulle: ”Saturnuksen yhtymästä nousumerkillesi on nyt kulunut jo 12 vuotta. Silti tämä jakso elämässäsi noudattaa suuntaa, jonka tuolloin itsellesi määrittelit. Olet kohdannut monia esteitä, haasteita ja palkkioita, mutta tämänkertainen on tavallaan viimeinen sinetti kaikille tähänastisille aikaansaannoksillesi”.

Mitä tapahtui 12 v sitten? Mikä saa täyttymyksensä nyt?

Olin Sherablingin luostarissa ja siellä tapahtui yliluonnollisia asioita tekisi mieli sanoa. Minusta kuitenkin mitään yliluonnollista ei ole olemassa. Kyse on vain ihmisten aivojen ja tieteen kehittymättömyydestä ymmärtää kaikkia asioita. Esimerkki: 2500 vuotta on ollut täyttä huuhaata buddhalainen oppi, että olemme yhtä. Nyt Kvanttifysiikan mukaan me kaikki olemme yhtä, samaa energiaa, jota jo muutamat tiedemiehet kutsuvat yhteiseksi tietoisuudeksemme (ilman vielä tieteellistä näyttöä). Niinhän buddhalaisetkin uskovat. Mutta asiaan. Mitä tapahtui 12 v. sitten?

Olin juuri 12 v sitten siis Sherablingin luostarissa Himalajan alarinteillä viikon Mahamudra-kurssilla. Kun me suomalaiset tapasimme Tai Situ Rinpochen, hän alkoi puhua kahdesta blogini aiheesta, jotka oli juuri kirjoittanut tieteestä ja tulevaisuudesta (v. 2012) – suomeksi. Katseli minun päälle, että tajuanko.

Tai Situsta sen verran, että hän on opiskellut runoutta, kielioppia, astrologiaa, lääketiedettä, pyhiä tansseja, maalaustaidetta, kuvanveistoa ja kalligrafiaa. Kun energian kulun esteet ruumiissa poistuvat, pääsee luovuus vapaasti toteutumaan. Tai Situn mukaan luomme itse ongelmamme. Hyppäämme järveen ja valitamme, että kastumme. Elämän ainoa tarkoitus on tulla paremmaksi ihmiseksi ja auttaa muita. Tarvitaan vain kaksi tunnetta: kiitollisuus ja myötätunto.

Otin turvautumisen. Rinpoche antoi rituaalinimen paperilapulla sihteerilamalle, joka ei meinannut antaa lappua minulle. Katsoi lappua, katsoi minua, katsoi Rinpochea, jolloin Rinpoche nyökytti vaativasti. Nimi merkitsi valaistumista yhdessä elämässä, tiibetinbuddhalaista Tantraa, energiakanavien ja -keskusten puhdistumisprosessia. 12 vuoden aika on ollut todella kokonaisvaltainen ja rankka, sairauksia ja syöpiä (4 kpl). Vaikeuksia selvitä jokapäiväisestä elämästä.  Nyt pahin ohi. Energia vain pyörii minussa ja elimistö yrittää sopeutua.

Salainen Tantra ei ala itsestään, vaan Rinpoche arvioi oppilaan mahdollisuudet selvitä. Siksi voin tämänkin kirjoittaa. Mielisairaala on lähellä, kun perusluonne muuttuu Kaikki mitä on kokenut turvalliseksi vuosikymmenet, on pois pyyhkäisty. Yleensä Tantra edellyttää paikalla olevaa opettajaa. Minulla on kuulemma vahvat henkioppaat, etten vahingoita itseäni, sanoi yksi buddhalainen Tara Rokpa terapeutti, joka ensin oli yrittänyt hillitä tutkimusintoani.

Sitten pari Lamaa tuli luostarissa iloisena moikkaamaan, kunnes lähellä huomasivat, etteivät tunnekaan minua. Aiemmin shamaaniopettajani Charles Lawrence tuli ensitapaamisella kysymään missä olemme tavanneet. Kielsin hänet kolmasti. Tapasimme puolen vuoden päästä ja hän sanoi kysyessäni: ”En minä sinua tunne, vaan energiasi. Se on samanlaista kuin minun”. Lamat tunnistivat energiani. Toinen kiersi luostaria, ja teki aina mutkan kohdallani ja kulki aivan vierestä.

Kävimme myös Sakya Trizinin luostarissa saamassa häneltä siunauksen. Hänen luostarinsa oli hyvin kurinalainen suorine kulmineen. Sherablingissa kaikki oli vähän siellä ja täällä.

Temppelissämme oli kurssilla n. 250 ihmistä, myös munkkeja ja nunnia. Tai Situ pyysi erään harjoituksen opastuksessa kaikkia sanomaan PEH. Tai Situ sanoi sen kovalla voimalla ja äänellä. Kaikki sanoivat laimeasti PEH. Itse kehitin sen aikana voimaa ja PEH tuli samalla voimalla kuin Tai Situn sanomana (sanoi vierustoveri). Ainoana.

Luennolla Tai Situ sanoi, että on ärtynyt, kun länsimaalaiset aina kyselevät häneltä energiasta. Hän sanoi, että:”Energia on täydellisen moraalin voima”. TÄH? Eihän se merkitse mitään. Pakko mennä kysymään tarkemmin. Se oli täky minulle.

Koko tapaamisemme ajan Tai Situ oli hyvin yksiviivainen, oli etukenossa, ei hymyn hymyä, vaikka sihteerimunkki hekotteli jutuilleni. Tai Situ tuijotti vain, vastaili yksitavoiesti. Mitähän olen nyt mokannut? Vastasi kuitenkin kysymykseeni: ”Energia on mielen voima”. Sama tuijotus toistui myöhemmin myös täällä Ringu Tulku Rinpochen kanssa. Kyseessä on energian siirto, joka vaatii siirtäjältä keskittymistä.

En ole juurikaan meditoinut, enkä ole tehnyt harjoituksia. ”Ei tarvitsekaan” sanoi Ringu Tulku, ”Jos prosessi etenee muutenkin”.  Kiitos hänen ja Tai Situn.

Luostarista lähtö oli myös erikoinen, kaikenlaisia väärinymmärryksiä matkalippujen hankkijalta. Lopulta jouduin lähtemään aamulla klo 5 taksilla Delhiin. Ei ollut karttaa, eikä GPS:ää, mutta kyselemällä paikallisilta päästiin eteenpäin. Menimme vielä illalla 14 tuntia matkattuamme pienessä ja kuumassa autossa, kuski vei vielä illalla Delhiin syömään veljensä ravintolassa.

Kirjoitin matkasta Boddhi Melong-lehteen ja tein siihen pienen runon.

Kaiken kokonaisuus                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Minäkin                                                                                
Valtava tunne                                                                    Kaikki on yhtä
Aivoni sulautuvat luontoon
Mereen, kalloihin, puihin       

Kaikki on yhtä
Minäkin

Ehkä tämä on uusi alku
Syventymiseen itseen.   
Sulautuen ulkopuoliseen
Kaikki on yhtä

Löydän sisältä ulkopuolisen
Ulkoa sisäpuolisen
Kaikki on yhtä

Tämä tunne on hyvä
Vaikka hyvää ei ole
Onko alku vai loppu?
Alku uuden yhteisyyden kokemiselle?
Osana luontoa
Osana kaiken alkua
Osana kaiken loppua
Mikään ei ole pysyvää
Jos on yhteisyys
En tarvitse mennyttä
enkä tulevaa.

On vain tämä hetki.