web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Entäpä jos yhdistyttäisiin?

ENTÄPÄ JOS YHDISTYTTÄISIIN

Helsingin kokoomus kannattaa tiukimmin pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämistä. Voimakkaimmin sitä vastustaa Espoon kokoomus. Samat rintamalinjat on nähtävissä myös demareitten sisällä, tosin lievempinä. Meitä ei ole Espoossa monta luottamushenkilödemaria, jotka kannatamme yhdistymistä. Mutta jos aivan oikeasti haluamme yhdistymistä, se edellyttäisi kokonaisvaltaisen selvityksen tekemistä yhdistymisen vaikutuksista kaikilla osa-alueilla, myös päätöksenteossa.

Asukkaat ovat valinneet meidät luottamushenkilöt ajamaan etujaan. Tiedustelujen ja kyselyjen perusteella on asukkaiden mielipide selvä: rajat haittaavat palvelujen saantia, esim. kun töistä on matkustettava kotikuntaan terveysaseman vierestä. Tai Helsingin puolella voi olla koulu rajan takana melkein tien toisella puolen. Joukkoliikenteessä ja jätteiden käsittelyssä on YTV:n kautta jo syntynyt yhteistyötä. Sitäkin voisi laajentaa. Meillä on jo yhteinen kirjastojärjestelmä, joka säästää kaikkien kuntien kustannuksia (esim. hankinnat). Ajammeko me luottamushenkilöt oman aseman säilyttämistä vai asukkaiden etua?

Espoon demareitten etu yhdistyminen olisi. Kokoomuksella on kaksi kertaa enemmän valtuutettuja ja porvareilla valtuuston ehdoton enemmistö. Espoossa vannotaan nykyään yhteistyön nimiin kuntaliitosasiassakin, eli vastustetaan yhdessä. Kyllä kuitenkin joskus tuntuu, että ”vie sinä, ja anna minun vähän vikistä, että kannatus säilyy”. Kuitenkin luulisi vallan kasvattamisen olevan espoolaistenkin etu, meillä on nyt 19 % Espoon valtuustopaikoista, Helsingissä 24 % ja Vantaalla 31 %.   

Ymmärrän meitä espoolaisia kyllä siltä pohjalta, että jos yhteisen kunnan valtuusto valittaisiin ilman alueelliseen tasa-arvoon liittyviä ”suojasäännöksiä”, niin Helsinki veisi vallan ja valtuustopaikat. Espoossa ja Vantaalla ei yhteenlaskienkaan ole yhtä paljon asukkaita kuin Helsingissä. Yhteistä kuntaa ei siten voi syntyä ilman toimivaa kunnan hierarkiaan kuuluvaa paikallista alue- ja asukasdemokratiaa, jolla on aivan oikeaa vaikutusta kuntatason päätöksentekoon.

Mutta eihän Espoota väkisin liitetä, vaan sitä on pakko kuunnella, jos yhteen halutaan. Vantaa ja Helsinki löytävät toisensa paljon helpommin. Espoo ei voi jäädä näiden yhteistyön ulkopuolelle, koska tuolloin palveluja käyttävät asukkaat näkisivät yhteistyön välttämättömänä kun näkevät mitä naapurissa tapahtuu. Näin saataisiin Espoon kaavoituksen valkoinen selvitysaluekin suunnittelun alle. Tämän alueen nimi on Kauniainen.

Joku on sanonut, että valtakunnan kokoomuksen oikealla puolen on vielä Espoon kokoomus. Poliittista yhteistyötä tai ei, niin kyllä Espoo on edelleen oikeiston laboratorio esim. kunnan palvelujen yksityistämisessä, vaikka jo nyt on ilmiselvää kokoomuslaisen vetämälle tarkastuslautakunnallekin, että silmitön yksityistäminen on kunnalle kalliimpaa ja palvelujen taso heikompi. Kyse on siitä haluammeko me siihen Espoossa aivan oikeasti muutoksia.

Juhani Hakala
Kirjoittaja on Espoon kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja.