web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Kulttuurilautakunnan toimintakertomus

Kulttuurilautakunnan toimintakertomus


Kertomusvuosi oli Espoon kulttuurihistorian merkittävin. WeeGee-talo museoinen ja toimijoineen otettiin käyttöön. Mikään espoolainen kulttuuri-instituutio ei ole saanut niin paljon valtakunnallista huomiota kuin WeeGee-talo ja erityisesti modernin taiteen museo EMMA sai. Poikkesipa Venäjän presidentti Putinkin yllättäen EMMA:ssa.

Myös WeeGeen avajaisnäyttelyitä, mm Espoon kaupunginmuseossa kiitettiin julkisessa sanassa. Kiitokset museokokonaisuudesta tuli myös Museoliitolta, joka piti liittokokoustaan Espoossa. Kaikki tämä lisäsi kulttuurin yleistä arvostusta Espoossa.

WeeGeen museokokonaisuuden aikaansaamiseksi  tarvittiin paljon lautakunnan ponnistuksia kymmenen vuoden ajalta. Ensimmäinen kynnys oli WeeGeen ostaminen kaupungille. Pääperuste oli, että aina kannattaa investoida kiinteään omaisuuteen kun sen arvo nousee.  Saastamoisen kokoelman saaminenkaan Espooseen ei ollut itsestään selvä. Se oli jo menossa muualle. Seuraava iso julkinen taistelu käytin salibandyn siirtämisestä. Remontinkin rahoitus ei ollut kirkossa kuulutettu. Mutta me onnistuimme!

Kirjaston osalta taloudellinen tilanne on saatu kuntoon. Esillä kertomusvuonna olivat Keski-Espoon ja Espoonlahden aluekirjastot. Toimialan johto otti esiin  lähiökirjastojen sulkemisen näillä alueilta. Keski-Espooseen ei saatu kulttuuritiloja ja Espoonlahden kulttuuritiloja karsittiin. Jälkimmäisessä ei ole lainkaan kulttuuritiloja. Seurauksena lasten ja nuorten kulttuuriharrastukset, taiteen perusopetus ja työväenopisto ovat jatkuvasti etsineet opetustiloja, siinä onnistumatta.

Poliittisissa budjettineuvotteluissa saatiin vihdoin Työväenopiston talous kuntoon. Organisaatiouudistuskin saatiin vietyä loppuun. Opetushallitus valitsi Espoon Työväenopiston Suomen kuuden parhaan opiston joukossa laatupalkintokilpailuun. Opetushallitus katsoi, että ”kaupungin tulee taata opistolle vakaat, ennalta suunnitellut resurssit, jotta opiston toimintaa voidaan kehittää suunnitelmallisesti”.

Kulttuuritoimessa keskustelua on herättänyt avustussumman raju vähennys. Se on iskenyt pahiten lasten ja nuorten kulttuuriin – kaupungin vision ja  strategian painopistealueeseen.  Lastenteattereita jouduttiin avustamaan taloudellisesti kesken kertomusvuoden.  Vuoden lopussa tuli tieto yhden kansallisesti arvostetun nuorten teatterin lopetusuhasta rahapulan vuoksi. Taiteen perusopetuksen avustukset ovat laskeneet reaalisesti kustannuksiin verrattuna. Oppilaitokset lähettivät syksyllä kirjeen valtuutetuille, jossa kiinnitettiin huomiota taiteen opetuksen huonoon taloustilanteeseen Espoossa. Aihe tuli jatkuvasti esiin myös taiteen perusopetuksen seminaareissa ja kokouksissa.

Valmistelussa oleva koulujen kulttuuripolku tulee lisäämään teattereiden näytösten kysyntää. Samalla koulujen kautta espoolainen kulttuuritarjonta tulee paremmin tunnetuksi Espoossa.

Lautakunta päätti esittää kaupunginhallituksella Espoon kaupunginteatterin uuden teatteritalon kansainvälistä arkkitehtikilpailua Espoon 550-vuotisjuhlavuonna.

Tapiola Sinfonietan korkea taso jatkui myös uuden intendentin myötä, joka on tuonut yhdessä orkesterin kanssa aivan uusia avauksia.

Muilta osin toiminnan korkea taso ja hyvä yhteistyö lautakunnan ja tulos- ja toimintayksiköiden kanssa jatkui. Yhteispalvelu toimi espoolaisten palvelemiseksi. Kuluttajaneuvonta odotti lain muutosta, joka mahdollisesti valtiollistaa toiminnan.