web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Osallistumisen oikeus ja vaikeus

Osallistumisen oikeus ja vaikeus


Kuten Ilkka Sumu (Uutispäivä demari 9.8) toteaa vimmastuin hänen osallistumista yksipuolisesti arvostelleeseen juttuunsa. Kansainvälistä terrorismia ja asukkaiden osallistumista ei saa sekoittaa toisiinsa.

Puhumme samasta asiasta - demokratiasta - mutta minä lähden asukkaan oikeuslähtökohdasta, Sumu kovista taloudellisista kaupungin kokonaisetua painottavista näkökohdista.  Kyse on ääripäistä, joiden välistä todellinen demokratia löytyy keskustelemalla ja käytännön toiminnalla, myös rajoja kokeilemalla.

Ilkka Sumun kritiikki kohdistuu pieniin aktivistiryhmiin ja hänen kirjoituksensa pääaihe oli Vuosaaren telakka, johon sinänsä en ota kantaa. Lainaanpa vain sataman tiedotuspäällikkö Oittista saman päivän Demarista: "Satamahankkeeseen käytetään ympäristön suojeluun enemmän rahaa, mitä aikaisemmin on käytetty rakennushankkeissa". Olisiko näitä summia löytynyt ilman asukasaktiivisuutta?  Lopullinen tulos on aina kompromissi. Ilman asukasaktiivisuutta ratkaisu tehdään vain liiketaloudellisin perustein, jossa asuinympäristön viihtyisyydelle ei määritetä mitään taloudellista- eikä anneta muutakaan arvoa.

Kehittyneemmässä demokratiassa ehkä ruoholahtelaiset olisivat aktivoituneet puolustamaan sataman siirtoa, nyt he pitävät sitä itsestään selvyytenä. Vähän taitoa, niin tämäkin kansanrintama olisi löytynyt.

Entäpä Sumun Saunalahden meriuposkuoriaiset? Espoossa  virka- ja luottamushenkilöjohto ja asukkaat ovat yhtä mieltä: rantoja ei saa rakentaa. Tässä kohdassa tarvittiin kuoriaisten apua. Rannat ovat nyt kaikkien käytössä, ei vain rantaan rakennettavien yhtiöiden, kuten Sumu haluaa.

Viime aikoina Espoon Laatutalot ovat olleet otsikoissa: Laurinlahden luvaton 200 puun kaato on syyteharkinnassa, kaupunginhallitus päätti selvittää säilytettäväksi määrätyn rakennuksen purkamisen. Laatutalon tavoite oli saada asunnoista iso hinta merinäköalalla, pilaamalla jo alueella asuvien elinympäristöä. Tämä tapahtui, koska asukasaktiivisuutta ei ollut. Virkamiehet ovat aina myöhässä, heillä ei ole aikaa olla joka paikassa, he tulevat usein kun rikos on jo tapahtunut. Kokonaisetu on kokoomusjohtoisessa Espoossa sama kuin rakennusfirmojen ja tontinomistajien etu.

Asukasosallisuuden tavoite on ottaa vastuu ympäristöstä. Palauttaa vastuu virkamiehiltä ihmiselle itselleen. Luvattomuuksissa virkamiehet toimivat virkansa puolesta. Eli nämä kaksi tukevat toisiaan.   

Minusta on diktatuuria, jos jokin viranomainen saa päättää, mikä on oikeaa ja mikä väärää asukasaktiivisuutta. Mokia varmasti tulee, mutta ne eivät oikeuta rajoittamaan demokratian toimintaa. Ja kuten totesin, ainakin luontoon liittyvissä hankkeissa asukasaktiivisuus on aina saanut jotain aikaan kompromissin muodossa.  Suuren enemmistön aktivoituminen tapahtuu pienen vähemmistö kautta.

Asukkaat ovat asenteellisia, suhtautuvat tunteella asiaan. Aivan oikein. Siihen voi vaikutta vain tiedolla - mikä on demokratian perusta, olemme siitä samaa mieltä.  Eikä edes sekään aina auta. Se vaatii virkamiehiltä aivan uuttaa asennetta. Esim. Espoon valtuustoryhmän vuokrataloyhtiötä koskeneessa avoimessa kokouksessa tunteet kävi todella kuumana. Kuitenkin toimialajohtaja Louko sai rakentavalla ja kuuntelevalla asenteellaan yleisön sympatiat. Hän otti vastuuta ja kantaa - ei kierrellyt eikä kaarrellut. Tasapainoinen ihminen osaa vastaanottaa tunnepohjaiset purkaukset, niin että molemmille jää hyvä mieli. Se vain vaatii koulutusta ja taitoa.

Kun kärjistää menee viesti paremmin perille ja aiheuttaa vastareaktiota. Niin me olemme Ilkka Sumun kanssa tehneet. Asukasdemokratia ja kunnallisdemokratia ovat asioita, jotka tulisi yhdistää, sieltä sitä löytyy kaupungin kokonaisetuakin. Kokonaisetua puolustavat ovat velvollisia perustelemaan kantansa asukkaille. Asukkaat eivät ole aina niin tyhmiä, kuin päättäjät olettaa. Päättäjät ovat eri  mieltä, mutta miksi sitten vain n. joka toinen äänestää?

Jokainen aihetta sivuava artikkeli, jokainen "oikea" tai "väärä" aktivismi vie demokratiaa eteenpäin. Yhteiskunnan kannalta haitallinen aktivismi aiheuttaa aina virallisen vastareaktion ja asettaa rajoja. Siitähän Göteborg-keskustelussakin on kysymys.

Jatketaan keskustelua eri forumeilla, kyse on ihmisen vastuusta itsestään ja muista - ympäristöstään. Raamatusta lähtevää hommaa, jos niin halutaan nähdä.

Juhani Hakala
Paikallinen puolue- ja
asukasaktivisti
Espoo


____________________
Juhani Hakala
Suunnittelupäällikkö
Alakartanontie 31 B 6, 02360 Espoo
Puh 050 552 1513, koti+fax 801 7285
_____________________


____________________
Juhani Hakala
Suunnittelupäällikkö
Alakartanontie 31 B 6, 02360 Espoo
Puh 050 552 1513, koti+fax 801 7285
_____________________