web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Osallistumisen autuus

OSALLISTUMISEN AUTUUS


Ilkka Sumu kirjoittaa Demarissa otsikolla "Autuas osallistuminen" (24.7.01) tavalla joka vaatii kommentteja. Kirjoitus on hyvä esimerkki asukasaktiivisuudesta käytävästä kielteisestä keskustelusta. Kuitenkin asukkaiden aktivoiminen on Sos. dem. puolueen kohtalonkysymys; mitä alempi asukasaktiivisuus, sitä alempi äänestysaktiivisuus ja sitä alempi puolueen kannatus.

Ketkä sitten ovat asukasaktivisteja? Sumun mukaan hyvinkoulutettu eliitti. Minun mielestäni ainakin kunnallispoliitikoiden tulisi olla - ajaa alueensa ja valitsijoidensa asioita. Oikeastaan kunnallinen päätöksenteon pitäisi perustua heidän asukasaktiivisuuteensa. Mutta moniko demaripoliitikko kuuluu Sumun hyvinkoulutettuun aktivistieliittiin? Asukasaktivisteja hänen mukaansa kouluttaa Greenpeace, Libya, Israel jne. Ohhoh!

                                                          *
Sumu heittelee ilmaan erilaisia asioita, ottamatta itse selkeästi kantaa mihinkään, pl. Espoon Metro, joka on ainoa asia, josta olemme yhtä mieltä. Hän tuo esiin rakennuslain valmistelun ja olen ymärtävinäni, että hän vastustaa lakia, koska sen perusteella "pieni joukko" voi vaikuttaa asioihin.

Maankäyttö-  ja rakennuslaki on yksi parhaimmista laeista (ainoa Suomessa) mikä lisää asukasosallisuutta. Muissa Pohjoismaisissa demokratioissa mm. Tanskassa on paljon enemmän tällaisia lakeja. Laki tuo jokaiselle asianomaiselle todellisen vaikuttamismahdollisuuden, mikä on demokratian kulmakivi.

Espoossa on aivan selvästi havaittavissa, että rakennuslaki toi virkamiehet asukkaiden tilaisuuksiin. Kehitys on ollut positiivinen ja ilahduttava. Asukkaiden mielipiteellä on ollut myös vaikutusta. Tästä on  hyvänä esimerkkinä asukkaiden kanssa tehty Espoon viherohjelma. Ja kun asukkailla on vaikutusvaltaa alkavat he kiinnostua ympäristönsä asioista.

                        *

Runsas puolet suomalaisista vaivautuu vaaliuurnille. Puolueemme tavoite pitää olla, että ihmiset ottavat vastuuta ensin itsestään, sitten ystävistään ja ympäristöstään. Rakkautta voi antaa vain liiastaan, jos tarvitsee kaiken itselleen, ei sitä liikene muilla. Solidaarisuus on puolueemme perusideologia. Tällä tavalla ajatteleva ihminen ei äänestä puoluetta, jonka tavoitteena on maallisen mammonan kokoaminen muiden ihmisten kustannuksella.

Yhteinen toiminta ihmisten, nuorten ja vanhusten, sekä luonnon puolesta on mitä parhainta ennaltaehkäisevää sosiaali- ja terveyspolitiikkaa, joka aikanaan näkyy kaupungin sosiaali- ja terveysbudjetissa ja veroäyrissä. Tällä toiminnalla ei ole mitään tekemistä Göteborgin tapahtumien, kommunistien rikosten tai kansainvälisen terrorismin kanssa, kuten Sumu antaa ymmärtää. Itse toimin Espoonlahden asukastoiminnassa, enkä ole siellä nähnyt "todellisuudesta vieraantunutta älymystöä… tohtoreita ja tuomareita". Kyllä meistä jokainen on tavallisia työssäkäyviä ihmisiä, joiden sosiaalinen vastuu vain on ylikehittynyt.

Puolueosastojen, kunnallispolitiikan perusyksikköjen, roolin tulee olla keskeinen asukasdemokratian edistämisessä tarjoamalla vaikutuskanavia valitsemiensa kunnallispoliitikkojen kautta. Espoonlahden demokratiakokeilussa on mukana asukkaiden päättämä kaupungin budjetista tuleva talkooraha ympäristön kohennukseen.

Yleensä useimmissa asioissa on pieni edelläkävijöiden joukko ja massat seuraavat perässä. Mutta vaikka asukasaktivistit olisivatkin eliittiä, ei sekään ole tuomittavaa. Jostakin on aloitettava. Kun asukkaat näkevät, että aktiivisuudesta on hyötyä, aktiivisuus laajenee. Asukasaktiivisuutta ei saa tuomita sillä perusteella, että kaikilla ei ole aikaa tai mahdollisuutta siihen. Aktiivisuutta ei saa tuomita senkään vuoksi, koska jokaisella ihmisellä on siihen oikeus.

Kunnallispolitiikka puhtaimmillaan on asukasaktiiviuutta, niiden ihmisten asioiden ajamista, joilla ei ole mahdollisuuksia tai vielä kykyä ajaa ympäristönsä asioita. Demarivaltuustoryhmien tulee edistää demokratiaa kaikin tavoin. Esim. Lahdessa jokaisen valtuuston päätökseen liittyy kohta, jossa kerrotaan, miten asukkaiden mielipide on otettu huomioon valmistelussa.

                        *

Asukastoiminnan aktivoitumista tulee tukea kaikin tavoin. Se on ihmisen itsensä etu, mutta se myös sosialidemokraattisen puolueen etu. Tavoitteena on kyläyhteisö, jossa perheen vastuu ja yhteisvastuu oli keskeinen. Nyt vastuu on delegoitu virkamiehille, joilla ei ole aikaa ja mahdollisuutta ympärivuorokautiseen välittämiseen.

Sumu puhuu kovasti markettien puolesta, koska 95 % ostaa ruokansa niistä. Loppuihin viiteen prosenttiin kuuluvat monet työttömät, autottomat, vanhukset, sairaat, lapsiperheet jne. Minusta heilläkin tulee olla palveluja samoin kuin muilla kansalaisilla, siksi lähiö- ja kivijalkakauppoja tarvitaan jatkossakin.

Ihmiset on saatava välittämään. Se on demokratian tavoite. Kokoomuslaiset ja Kepu välittävät vain niistä joilla on rahaa tai traktoreita. Meidän on välitettävä ihmisestä.

Juhani Hakala    
Asukasaktivisti
Espoonlahden demarit
Puheenjohtaja




____________________
Juhani Hakala
Suunnittelupäällikkö
Alakartanontie 31 B 6, 02360 Espoo
Puh 050 552 1513, koti+fax 801 7285
_____________________


____________________
Juhani Hakala
Suunnittelupäällikkö
Alakartanontie 31 B 6, 02360 Espoo
Puh 050 552 1513, koti+fax 801 7285
_____________________