web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Puolueet itse laskeneet arvostustaan

Puolueet ovat itse laskeneet arvostustaan

Viime aikoina on keskusteltu puolueiden arvostuksen alenemisesta ja yhden asian liikkeistä ( mm. HS 2.pääkirjoitus 22.8.01).  Vikaa on etsitty äänestäjistä, mutta tajuavatko puolueet asukas- ja kunnallisdemokratian luonteen kunnissa? Niidenhän pitäisi olla sama asia, mutta nyt monissa kaupungeissa on poliittinen kanava ja erillinen vähäistä valtaa omaava näennäisdemokraattinen alueellinen asukasdemokratiakanava. Eli siis: poliittinen kanava ei ole asukasdemokraattinen vaikutuskanava. Miksi siis äänestää?

Otetaanpa esimerkki. Espoonlahdessa on kaupungin ja Sisäasiainministeriön osallisuushanke ja valtuuston päättämä alueneuvottelukuntakokeilu. Kummankin tarkoitus on lähentää poliittisia päättäjiä ja asukkaita tosiinsa. Alueneuvottelukunnassa oli aiemmin poliittisten puolueiden edustajia. Käytäntö nähtiin tiedonkulun kannalta hyvänä ja sitä haluttiin jatkaa. Kuitenkin valtuusto (lue poliitikot) poistivat poliitikot "demokratiakokeilussa" neuvottelukunnasta.

Perustelu on seuraava. Poliitikot eivät voi olla neuvottelukunnassa, koska neuvottelukunta on asukaselin. Eli siis: poliitikot itse ovat sitä mieltä etteivät edusta asukkaita. Neuvottelukunnasta tulisi poistaa eräiden jäsenten mukaan jopa ne asukasyhdistysten puheenjohtajat, joilla on julkinen poliittinen kanta.

Olemme alueneuvottelukunnassa vastuuttaneet jäsenille kunnan eri toimialueet. Sosiaalipuolen tai koulupuolen vastuuhenkilöksi ei esim. siten sovi poliittisen kannan omaava lautakunnan jäsen, joka on perillä asioista ja tietää mitä alueella tapahtuu  ja voi vaikuttaa lautakunnassa alueen asioihin. Poliitikot vaikuttavat alueensa asioihin omien puolueidensa sisällä ja niiden voimalla kuntatasolla. Oman alueen asioiden ajamisessa ei meillä ole ollut poliittisia ristiriitoja.

Kun edustuksellinen demokratia ei pelaa on tämä otollinen maaperä yhden asian liikkeille. Kuitenkaan vastuu asuinympäristöstä ei ole yhden asian liike. Se on paluuta kyläyhteisön sosiaaliseen vastuuseen. Poliitikot vierastavat tätä toimintaa, vaikka heidän pitäisi mennä mukaan siihen. Poliitikot toisivat realiteetit keskusteluun ja taittaisivat liikkeen kärkeä.

Asukasaktiivisuuden ja poliittisen päätöksenteon on kohdattava. Poliitikko voi nyt vain sanoa "ei se kuulu minulle, se on alueneuvottelukunnan asia". Myöskään virkamiehet eivät arvosta alueneuvottelukuntaa sen olemattoman vaikutusvallan vuoksi ja koska siellä ei ole poliitikkoja, jotka joutuu kohtaamaan päätöksenteon tasolla.

Poliittisten puolueiden puolueosastojen pitää olla sekä kunnallispolitiikan, että asukasdemokratian  perusyksiköjä (on sama asia), ovathan he valinneet kaikki asukkaita edustavat luottamushenkilöt (pl. valtuutetut). Heidän pitää mennä asukastoimintaan mukaan. Heidän kauttaan asukasyhdistykset vaikuttavat.

Juhani Hakala (sd)
Espoonlahden osallisuushankkeen ja
alueneuvottelukunnan työvaliokunnan jäsen