web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Luottamushenkilöiden aktiivisuus lisää ää


LUOTTAMUSHENKILÖIDEN AKTIIVISUUS LISÄÄ ÄÄNESTYSINTOA


Huonosta äänestysinnosta on tapana syyllistää syrjäytyneitä, jotka eivät äänestä kun ”kukaan ei heistä välitä”. Kunnallisdemokratia on keskeisessä asemassa, koska se koskee konkreettisesti jokaista asukasta. Kuntalain mukaan kunnan tehtävä on edistää asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia. Demokratia on vain puoliksi asioiden hoitoa ja puoliksi sitä, että auttaa asukkaita ottamaan vastuuta itsestään, muista ja ympäristöstään. Luottamushenkilö on äänestäjälle väline edistää omaa hyvinvointia.  

Hyvinvointiyhteiskunta on yhteisvastuun yhteiskunta. Kun yhdessä hoidamme ja välitämme ympäristöstämme: naapureista ja kadun puista, näkyy se myös sosiaali- ja terveyspalvelujen kysynnän laskuna.

Kunnallisen luottamushenkilöiden tulee olla mukana kaikessa asukastoiminnassa, asukasyhdistyksissä, paikallisdemokratiaelimissä jne – lähellä asukasta. Paikallistason asioissa eri puolueiden poliitikot löytävät helposti yhteisiä tavoitteita, kun ovat samoissa asukasyhdistysten hallituksissa jne. Ilman poliittisten puolueiden tukea vähänkään isommat asiat eivät etene kunnan organisaatiossa.  

Kunnallispolitiikassa puolueosastojen ja vastaavien tulee kattaa tietty maantieteellinen alue, jonka asioita ne sitoutuvat ajamaan. Kun puolueiden perusyksiköt valitsevat luottamushenkilöt, niiden vastuulla tulee olla että luottamushenkilöt kuulevat asukaita, käyvät asukkaiden ja luottamuselimen kokouksissa ja kertovat kuntatasolla käsitellyistä paikallisista asioista ja suunnitelmista.

Äänestämättömyys on sitä, että kokee ettei kukaan auta eikä välitä, eikä voi vaikuttaa omaan elämäänsä. Tällainen ihminen ei ota yhteyttä edustajaansa. Välittäminen jokaisesta ihmisestä on demokratian lähtökohta.   Mutta jos se ei ole jokaisen poliitikon lähtökohta niin miksi äänestää?  Uskon, että kunnallispoliitikkojen paikallinen toiminta lähellä äänestäjää - myös vaalien välillä - nostaa eduskuntavaalien äänestysprosenttia.

Jokaisen poliitikon ohjenuoran pitäisi olla: minkä annat maailmalle (äänestäjälle), antaa maailma monin verroin takaisin. Äänestämättömyys johtuu usein luottamushenkilöiden välinpitämättömyydestä, joten myös he pystyvät nostamaan äänestysintoa.  

Ja jos vielä joskus lehdistö puolustaisi määrätietoisesti omaksi hyväksemme perustamaamme valtiota ja parlamentaarista järjestelmää, ehkä sekin lisäisi äänestysintoa. Valitettavasti poliitikot itsekin antavat välillä päinvastaisia viestejä.

Juhani Hakala (sd)
Espoo