web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Rakennevaje


Rakennevaje    5.7.11

Valtion budjetissa on rakenteellinen 7-8 miljardin vaje. Kaikkeen ei enää ole varaa. Hallituksesta vastataan, että Suomen talous on hyvässä kunnossa. Eli vaikka talous on hyvä, vaje kasvaa joka vuosi. Olisi toivonut, että hallitusneuvotteluissa olisi paneuduttu hyvinvointivaltion rakenteeseen ja tehtäviin eikä vain nyhtämään rahaa vähän sieltä ja täältä.

Julkisen talouden elvyttäminen edellyttää taloudellista kasvua. Se taas tuhoaa kiistatta luontoa - mitä korkeampi elintaso, sitä enemmän tuhoa. Mikä on hyvinvointivaltion rooli elämämme edellytysten heiketessä?

Onko kaikki valtion ja kuntien byrokratia ja valvonta todella tarpeellista ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta? Eikö resursseja pitäisi suunnata elämän säilymistä edistävään suuntaan? Köyhyyteen, työttömyyteen, sairauteen, lapsuuteen ja vanhuuteen liittyvät perustehtävät varmasti säilyvät.

Itse työskentelin valtion virastossa (Tuotevalvontakeskus), joka ministeriön ja valtiontalouden tarkastusviraston mukaan ei toteuttanut asetuksella, eikä edes uudella selvennetyllä asetuksella sille annettua tehtävää. Virasto saatiin lopetettua vasta kun Kepun värissuora purettiin (ministeri, kansliapäällikkö, ylijohtaja). Tässä värisuorassa tuhlautui toista miljardia markkaa. Epäilen, ettei esimerkki ole ainoa. Kaikki hallinto ei enää ole tarpeellista. Se alkaa usein elää omaa elämäänsä.  

Kepu vastustaa myös kuntien toiminnan rationalisointia, vaikka yhä useampi kunta on joutumassa ”velkasaneeraukseen”, osin hallitusohjelmankin seurauksena.

Onko todella niin, että valtion tehtävä ei ole muuttunut, vaikka yhteiskunta ja arvot ovat muuttuneet rajusti. Pehmeät ja vihreät arvot ovat voimistuneet äänestäjien, mutta ei taloudellista valtaa omaavien keskuudessa. Olisin odottanut, että vaaleissa olisi etsitty kompromissia elintason ja elämisen tason välillä. Ne ovat yhä enemmän vastakkaisia asioita.

Juhani Hakala
Espoo