web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Arvostammeko juuriamme?

Arvostammeko juuriamme?

Suomalainen mieltää juurensa useimmiten sukunsa juuriksi. Historian tietomme ulottuu tuhannen vuoden taakse, jolloin kristinusko tuli Suomeen. Moniko tuntee historiaamme esim. aiempien 8~000 vuoden ajalta? Mistä kaikkialta tänne on tultu, mikä on ainutlaatuisen kielemme tarina.

Moniko tietää meillä vallinneesta matriarkaalisesta naisvaltaista kulttuurista?  Miten kaikki oli yhteistä. Oltiin erottamaton osa luontoa. Rituaalit olivat kuun, alitajunnan rituaaleja.

Tiesittekö, että tämän kulttuurin tuhosi vasarakirveskansa, joka alkoi viljellä maata ja omistaa, mistä taas seurasi sotia. Ihminen erottautui luonnosta sen herraksi. Rituaalit olivat auringon - päivätajunnan rituaaleja.

Aivan, näitä ei opeteta kouluissa. Miksikö? Koska kirkko sanoi, että se oli pakanuuden mustaa aikaa.  Sitä piti hävetä Ja noidat piti polttaa, samoin kuin Lapin 1000 shamaanirumpua. Valtava tietämys luonnosta, omista juuristamme ja vanhasta kulttuurista tuhottiin. Saamelaiset hakevat yhä YK: heille takaamia oikeuksia Euroopan ainoana alkuperäiskansana.

Miksi me emme häpeä esim. egyptiläisiä, kreikkalaisia ja roomalaisia muinaisia ”epäjumalia”? Miksi niitä opetetaan kouluissa? Tietysti meillä on Kalevala. Mutta tiedämmekö sen sanoihin kätketyn viisauden elämän syvimmistä asioista? Emme, koska se on pakanuutta.

Nykysuomalaisella olisi paljon opittavaa esi-isiltämme esim. suhteessa luontoon ja toisiimme.

Jumalia ja jumaluuksia on aina ollut ja on oleva. Näiden energioiden nimet vain vaihtelevat eri aikoina ja eri kulttuureissa.. Mutta nämä ovat olleet olennainen osa jokaista muinaista korkeakulttuuria, olennainen osa jokapäiväistä suomalaista elämää (karhu, hirvi).

Me länsimaalaiset olemme menettäneet kyvyn tuntea korkeampia energioita. Aasiassa (esim. lääketiede) ja intiaanien jälkeläisillä energian kokemisen ja käyttämisen taito on vielä tallella. Suomessa virallinen yhteiskunta ei tunnusta esim. energialla parantamista, missä ei ole mitään yliluonnollista.

Juhani Hakala
Espoo