web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Suomalainen kulttuuri?

Hesari julkaisi jutun alkuosan.


Suomalainen kulttuuri?                29.03.10


Tällä palstalla laitetaan usein yhtäläisyysmerkki kristillisen ja suomalaisen kulttuuriin välille (esim. Esko Tienhaara HS 23.3). Alun perin kristinusko on tuontitavaraa, eikö kovin hellävaraista sellaista. Kristinusko tuhosi suomalaisen kulttuurin, jota oli kestänyt jo 8000 – 9000 vuotta. Tämä kulttuurin aikana syntyi pitkälti etninen perimämme.

Ongelma vaan on, että nuo 8000 – 9000 vuotta olivat kristinuskon mielestä pakanuuden pimeää aikaa, eikä siitä meidän tarvitse tietää mitään. Siksi emme myöskään arvosta emmekä ole kiinnostuneet menneisyydestämme samalla tavalla kuin monet muut kansat. Historiamme on kirkon historia.

Kirkko tuhosi 1000 Lapin shamaanirumpua, kaksi säilyä eivätkä nekään ole Suomessa. Kirkko vainosi shamaaneja ja noitia. Tietäjät onneksi harjoittivat salassa taitojaan, muuten kaikki kulttuurimme perimätieto olisi tuhottu. Tästä huolimatta tuhottiin valtava kokemusperäinen tieto kasvien parantavasta voimasta ja monista parannusmenetelmistä, joita tiede nyt todistaa tosiksi.

Me arvostamme kovasti Egyptin, mayojen, inkojen, Pohjois-Amerikan intiaanien kulttuureja. Niissä oli hyvin paljon samanlaisia animismin piirteitä, kuin meidän esi-isiemme kulttuurissa. Animismia tavattiin tuohon aikaan eri puolilla maapalloa. Siinä ei ole mitään hävettävää. Erityisen tärkeää oli yhteys luontoon ja eläinkuntaan, yhteys energioihin, joille eri kansat antoivat eri nimiä.

Tiedättekö, että Suomen ensimmäiset asuttajat edustivat matriarkaalista kulttuuria, jossa naisilla oli valta. Kaikki oli yhteistä, seremoniat olivat yön alitajunnan seremonioita, yhteyksiä energiaan. Sitten tuli vasarakirveskansa, alkoi maanviljelys, omistaminen ja … sodat.

Luontomme kärsii ihmisen jatkuvan elintason nostamisen vuoksi. Eikö olisi aika ottaa oppia esi-isiltä ja pyrkiä elämän laatuun ja yhteiseloon luonnon kanssa. Luonto tuhoaa jälkipolvemme, ellemme ryhdy yhteistyöhön sen kanssa.

Juhani Hakala
Espoo