web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Kaikki on yhtä, uskonnotkin

KAIKKI ON YHTÄ, USKONNOTKIN       13.06.10


Olli Vahteristo kysyy (HS 13.06): ovatko eri uskonnot ihmisten vuosituhansien aikana muotoilemia yrityksiä määritellä Jumala ja tehdä hänet ymmärretyksi.  

Hän kysyy myös kristittynä, voiko olla niin, että kaikki muut uskonnot ovat kadotukseen johtavia harhaoppeja. Tällainen käsitys on omiaan nostamaan vihaa muita uskontoja ja ihmisiä kohtaan (vrt. Taleban). Uskonnollisessa fanatismissa  ihminen asetta itsensä jumalan asemaan. Uskonnot, jotka ottavat kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, ovat vaikeuksissa, koska yhteiskunta ja elinolosuhteet ovat muuttuneet 2000 vuodessa.

Kun Dalai Lama vieraili Suomessa, häneltä kysyttiin pitääkö kaikkien suomalaisten kääntyä buddhalaisiksi. Hän vastasi, ettei missään nimessä. Kristinusko on meidän kulttuuritaustaamme, me osaamme sen lapsesta lähtien. Buddhalaiset hyväksyvät Jeesuksen yhtenä valaistuneista.  

Loppusuoralla ei uskonnon nimellä tai opilla ole merkitystä. Pitkälle henkisellä tiellä ehtineillä ei ole eroa, kuuluivatpa he mihin uskontoon tahansa. Kaikki on yhtä. Useimmissa uskonnoissa luostareissa tapahtuva mietiskely on yhteinen menetelmä. Sen lopputulos on sama uskonnosta riippumatta. Tiede on todistanut mietiskelyn fysiologiset muutokset aivoissa (mielenrauha).

Kristinusko ei ole millään tavalla erityinen ja muita parempi uskonto, koska monet sen opeista ovat olleet olemassa ennen kristinuskoa monissa kulttuureissa ja monissa uskoinnoissa kuten luomiskertomus, neitseestä syntynyt, pyhä kolminaisuus, pahojen tekojen välttäminen jne.

Minä uskon, että kristinuskon tuhoama suomalainen luontouskonto on aivan samanarvoinen kuin kristinusko.  Kautta maapallon vallinnut ja edelleen vallitseva animismi auttaa ihmisiä elämään luonnon ehdoilla. Tätä muinaista tietoa me juuri nyt tarvitsemme. Meidän Kalevalassa on samat uskonnolliset ainekset kuin Raamatussa (esim. Pekka Ervast: Kalevalan avain). Nykyihminen on menettänyt kyvyn aistia luonnon energioita kuten esi-isämme tai ennen ajanlaskun alkua vallinneet monet korkeakulttuurit osasivat.

Juhani Hakala
Espoo