web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Onko Jumala ihmisen sisä- vai ulkopuolella?

Onko Jumala ihmisen sisä- vai ulkopuolella?   28.12.10


Heips. Remmissä taas. Oma uusi kone ja asunto.

Edellisessä blokissani sanoin, että ateismi hyväksyy buddhalaisuuden, koska Jumala on mielen tuote. Onko todella näin?

Tämä kirjoitus on täyttä spekulaatiota. Yritän selvittää itselleni Jumalan sijaintia.

Teistisiin, yksijumalaisiin uskontoihin kuuluvat kristinusko, juutalaisuus ja Islam. Heillä Jumala on ihmisen yläpuolella, hän on ehdoton auktoriteetti ja häntä tulee palvoa ja kunnioittaa. Pitää rukoilla muuten Jumala suuttuu. Näille kolmelle on ominaista myös yhteiskuntasidonnaisuus, mikä tuo ongelmia, koska yhteiskunta muuttuu ja arvot muuttuvat. Kristinusko ja Islam yrittävät väkisin soveltaa 2000 vuotta vanhoja arvoja, jotka ovat hyvin epätasa-arvoisia (naiset, homot, lesbot, naispapit, evoluutioteoria jne). tasa-arvoistuvassa yhteiskunnassa.

Hindut ja buddhalaiset mietiskelevät, tekevät rituaaleja vain itseään varten. Buddha on nimenomaan sanonut, että testatkaa sanojani, kuten kultaseppä testaa kultaa. Jos ymmärrät sanani, ovat ne sinulle kullan arvoisia. Jotkut asiat vain tajuaa vasta kun on tiellä jo pitkällä (esim. dualismi, tyhjyys).

Molemmat Helsingin fiksut piispat ovat ihmetelleet miksi Jumala sallii esim. katastrofeja. Näin kysytään kun uskotaan, että Jumala ohjaa kaikkea mitä tapahtuu. Tällöin on pakko myös kysyä, miksi Jumala sallii pahan? Buddhalainen ei kysy näin. Hän tietää, että kaikki on karmaa, syytä ja seurausta.

Buddhalaisella ei siis ole ulkopuolellaan olevaa Jumalaa. Hänellä on jumaluuksia, jotka edustavat ihmisen eri puolia (myötätunto, viisaus, onni).

Mutta jos ei ole kaiken luojaa, niin kuka on luonut maailman ja ohjaa sen kehitystä? Vai onko kaikki täysin sattumaa - ei ole kohtaloa. Tässä juuri on buddhalaisuuden ydin. Sanomme, että jokaisen ihmisen sisällä on Buddha. Kyse on tämän Buddhan löytämisestä.

Siis meillä ei ole Jumalaa, mutta onko kaiken takana joku ohjaava voima?  ON.

Se on voima, jota me jokainen etsimme ja se on jokaisessa meissä. Se ei löydy kääntymällä ulkoisen Jumalan puoleen vaan kääntymällä sisäänpäin. Mutta miten se on mahdollista esim. Suomessa, jossa ei asu opettajia?

Se sama voima auttaa löytämään itsensä. Se ohjaa ihmistä tiellään. Kun olemme erilaisia, ovat tiemmekin erilaisia. Tämän voiman löytää buddhalaisten harjoitusten avulla. Tätä voimaa ei aina tunneta, mutta sen huomaa iitä miten aina löytyy oikea kirja, ajatus tai opettaja.

Mikä sitten on tämä voima - Tai Situn sanoin mielen voima? Se on energiaa, jota eivät häiritse egon himot ja halut. Se on primaarinen viisaus, kosminen energia, pyhä henki, olipa nimi mikä tahansa.

Kristitylle on jumalanpilkkaa sanoa, että ihmisellä voi olla Jumalan kyvyt, kun hän valaistuneena voi hyödyntää kaikenkattavaa energiaa muiden ihmisten hyödyksi.


Tuli TV:ssä hyvä dokumentti aivojen uusiutumiskyystä. Tästähän buddhalaisuudessa juuri on kysymys. Harjoituksilla ja toistamalla muutetaan aivoja. On monin tutkimuksin todettu munkkien aivojen muutokset. Ehkä aivot muuttuvat ottamaan vastaan kaikenkattavaa energiaa. Kun oma prosessini alkoi toden teolla, tunsin aivan konkreettisesti aivoni.

Mingyur Rinpoche kertoo kirjassaan miten aivot toimivat ja luovat tämän todellisuuden, joka ei ole todellisuus, koska jokaisella meistä on oma todellisuutemme. Tältä alalta tulee yhä enemmän tutkimustuloksia. Me kuulemme lumen rahinan kun brasilialainen kuulevat samassa äänessä jauhojen äänen.  

Henkisellä tiellä aivoon tulevaa impulssia muuttavat yhä vähemmän aiemmat kokemukset, tunteet jne. Kokemus on aidompi. Kun kohu poistuu kanavista voimme kokea tämä kaiken kattavan energian. Herkkyys kasvaa. Monella tavalla ja tasolla. On vain ääni, eivätkä aivot spekuloi, onko kyseessä lumi vai jauhot.

Mikä siis ohjaa maailmaa ja elämäämme, jos se ei ole Jumala. Yksilötasolla vastaus on oma karmamme. Yhteisötasolla yhteisön karma. Mutta kaiken takana on primaarinen viisaus, kaiken kattava energia, joka meillä kaikilla on mahdollisuus löytää.


P.S. Edellinen markkinatalousjuttuni julkaistiin Hesarissa. On todella murheellista miten vähän ihmiset viitsivät miettiä tulevaisuuttaan. Sekä luonto, että talousjärjestelmä ovat kulkemassa kohti tuhoaan. Juttuni jälkeen oli pari hyvää artikkelia, joissa ajatksiani käsiteltiin eri näkökulmista, mutta samalta näkökannalta. Sen jälkeen keskustlu lopahti. Ihisen tulevaisuus ei kiinnosta. Hups. Tämähän on aivan buddhalaista. Eletään tässä hetkessä. Ei vaineskaa. Me elämme tässä hetkessä, mutta elämää ja luontoa kunnioittaen.