web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Vuoden 2012 valmistelua

 Vuoden 2012 valmistelua                              13.3.11

Ensin pieni kertaus aiemmista jutuistani. Ainakin Etelä- (mayat), Keski- (azteekit) ja Pohjois-Amerikan (ainakin hopit)  intiaanit, maorit, jotkin Afrikan heimot jne, jne, ennustavat että ensi vuonna tapahtuu jotain. Ja yllätys, yllätys, niin ennustaa Raamattukin. Ensi vuonna on kulunut Raamatun ennustama aika seitsemän vuoden sodasta, jota muistaakseni seuraa olikohan se 7 vuoden levoton kausi ja sitten taas kaikki on hyvin. Levottomuudet alkavat arabimaista m.o.t.

Hiemankin henkisemmät ihmiset ovat huomanneet henkisyyden kasvun, joka on myös ennustuksissa. Sitä toitotetaan alan lehdissä ja seminaareissa. Henkisyyden kasvu edellyttää itsenäistä ajattelukykyä ja vaikutusvaltaa, demokratiaa. Siitähän on juuri kysymys arabimaissa. Aivan samaa liittyy Suomen perussuomalaisten kannatus. Ihmiset katsovat, ettei heitä oteta huomioon. Ehkä myös huoli maailman tulevaisuudesta on taustalla ja antaa voimaa kriittisille asenteille, vaikka perussyytä ei tajuttaisikaan.

Olen osallistunut Hesarissa käytyyn talouskeskusteluun. Huoleni on, ettei nykyinen talousjärjestelmä enää toimi. Esim. tulevissa vaaleissa mikään puolue ei kyseenalaista taloudellista kasvua. Ainoastaan vasemmistoliitto ja vihreät ovat yrittäneet aloittaa talousjärjestelmäkeskustelua, mutta se ei ole keskeinen vaaliteema. Koskaan ennen eivät valtiot Euroopassa ole meinanneet tehneet konkurssia, niin että tarvitsevat ulkopuolisia tukitoimia (Kreikka, Islanti, Irlanti, Portugali, Espanja on lähellä jne).

Valtiot ottavat yhä enemmän velkaa, jopa aivan normaalien valtion velvollisuuksien hoitamiseen. Tämä ei ole loputon tie. Tien päähän ovat jo päässeet em.valtiot. Järkyttävintä taas on, että Suomi, jolla on yksi Euroopan vahvimmista talouksista, voi maksaa lainansa pois, vain jos taloudellinen kasvu jatkuu. Se n väitetään olevan myös edellytys, että eläkkeet voidaan maksaa tulevaisuudessa.

Suurin taloudellisen kasvun este on raaka-aineiden loppuminen, elinympäristön pilaantuminen ja lisääntyvät luonnonkatastrofit. Tällä puolen on jo tapahtunut heräämistä, joka ei ole riittävää. Herätystä lisää Japanissa juuri käynnissä oleva Kiina-ilmiö, ydinreaktorin sydämen sulaminen, joka johtuu välinpitämättömyydestä. Japania on monta kertaa moitittu siitä, että voimaloissa ei ole toimivaa varasähköjärjestelmää, jotta sydämen jäähdytys toimisi aina. Sama moite on annettu myös USA:n voimaloille. Nyt tämä laiminlyönti tappaa ihmisiä.

Myös pätevien tieteellisten ennusteiden mukaan aurinko on aktivoitumassa, pilkut lisääntymässä. Toiminnan ennustetaan oleva niin voimakasta, että maassa katkeavat ainakin sähköt ja tietoliikenneyhteydet. Moderni yhteiskunta lamautuu.

Ihminen on aiheauttanut kasvihuoneilmiön. Siitä johtuvat suurin osa luonnonkatastrofeista. Muutos huonompaan tapahtuu hitaasti ja siksi sitä ei välttämättä havaita ajoissa, kun tiedemiehet vetoavat pitkän aikajakson tilastoihin. Samalla myös ihmisen toiminnasta riippumattomat katastrofit ovat lisääntymässä ja uutta on tuhojen paljon suurempi laajuus kuin aiemmin (tulivuoret, maanjäristykset, tsunamit). Minusta se on maaemon hätähuuto.
Uskotaanpa ufoihin tai ei, niin heidän yhteinen viesti on huoli maapallon surkeasta tilasta.

Minä uskon, että ihminen tarvitsee vielä monta muistutusta tajutakseen, että on osa luontoa ja täysin sen armoilla. Herääminen tapahtuu kansassa. Päättäjillä, poliittisilla ja taloudellisilla, on liikaa menetettävää, että ymmärtäisivät tavallisen ihmisen hädän elämän edellytysten hiipumisesta maapallolla.

Hyvä esimerkki miten taloudelliseen uusajatteluun suhtaudutaan, on iltapäivälehtien uutisointi Munamiehestä, joka kuuluu Zeitgeist järjestöön. Järjestö ajaa rahaan perustumatonta taloutta, joka pyöriin pitkälti ihmisten positiivisten ominaisuuksien varassa (esim. yhteisvastuu heikommista). Useammassa otsikossa lehdet kuvaavat järjestöä mystiseksi ja uskonnolliseksi lahkoksi.

Toinen suuri taloudellisen uusajattelun este ovat taloustieteilijät. He vetoavat vanhoihin oppeihin, joiden mukaan luonto on rajattomasti hyödynnettävä hyödyke, luonnon saastuminen hoidetaan yritysten yhteiskuntavastuulla ja hyvinvointimittareita ei saa käyttää – ainoastaan kansantalouden rahaan perustuvia mittareita. Onnellisuusmittareita vastustetaan, koska ne osoittaisivat luonnon suuren merkityksen ihmisen onnellisuudelle. Afrikassa onnellisuuden mitta on puhdas vesi. Elämän tason noustessa rahan merkitys onnellisuustekijänä vähenee. Länsimaiden rahanhimo on suurin syy luonnon pahoinvointiin.

On monenlaista ennustetta mitä vuonna 2012 tapahtuu. Toivoisin, että meitä valmistellaan luonnon ja talouden katastrofeilla asenteiden muutokseen - tai pikemminkin arvojen muutokseen. Omien halujen ja himojen tyydyttäminen, taloudellinen oman voiton pyynti, aina uusien ja hienompien tavaroiden hankinta jne toivottavasti häviävät henkisempien arvojen tieltä, joita ovat myötätunto, rakkaus, toisista huolehtiminen jne.

Mitä enemmän on kiinni maallisissa arvoissa sen korkeammalta putoaa. Asenteiden muuttuminen tavarakeskeisyydestä ihmiskeskeisyydeksi on tällä hetkellä ehkä yleisimmin hyväksytty ennuste. Mutta se ei tapahdu itsestään. Maaäiti pitää siitä huolen.