web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Kestävyysvaje

Kestävyysvaje                                      18.12.11

Valtion budjetissa on rakenteellinen vaje. Eräät poliittiset puolueet esittävät ratkaisuksi verojen nostoa ja lisälainanottoa, eli tulojen lisäystä (sdp, vas). Sanotaan, ettei pidä ”hötkyillä”. Eli reagoidaan lamaan vasta kun se on riittävän paha. Mennään ensi luokassa kohti konkurssia.

Suomi pystyy maksamaan nykyiset lainansa pois, vain jos taloudellinen kasvu jatkuu ja näinhän ei tapahdu. Verotulot vähenevät kiihtyvien irtisanomisten ja liike-elämän ongelmien vuoksi. Samalla valtion menot kasvavat laman vuoksi. Koskaan ennen valtiot eivät ole olleet konkurssiuhan alla (jo 6 valtiota pelkästään Euroopassa).

Eikö olisi aika miettiä, mitkä ovat hyvinvointivaltion tehtävät ihmisen elämän säilymisen ja turvaamisen kannalta, kun kaikkeen ei enää ole varaa poliitikkojen holtittomuuden vuoksi?  Hehän tilanteen ovat synnyttäneet. Heiltä vaaditaan aivan uudenlaista vastuuntuntoa.

Onko valtion moniportainen byrokratia, kaikki lupa- ja valvontakoneisto tarpeellinen ihmisen terveydelle? Entäpä jatkuvat organisaatiomuutokset ja uudelleensijoitukset?  Julkisella sektorilla työskennellyt tietää, että jos meinaa jäädä säästöjä, rahat käytetään, etteivät määrärahat pienene. Useinkaan tilanteeseen ei puututa poliittisten kytkösten vuoksi. Tässä lehdessä kerrottiin 16.12 aivan samoista ongelmista poliisiorganisaatiossa.

Valtion työterveydenhuollon kustannukset ovat kasvaneet rajusti, kun toiminta ideologista syistä (kok) yksityistettiin. En ole kuullut yhtään esimerkkiä siitä, että sosiaali- ja terveyssektorin kustannukset olisivat alentuneet, kun palvelut on yksityistetty. Yksi puolue (kesk) taistelee pienten ja tehottomien kuntien puolesta, joissa samoja hommia tehdään vajaateholla muutaman kymmenen kilometrin etäisyyksillä.

Julkisen toiminnan uudelleen arviointiin ja järjestämiseen antaa hyvät mahdollisuudet suurten ikäluokkien eläköityminen. Arviointi tulisi tapahtua täysin tyhjältä pöydältä käytettävissä olevan tieteellisen tiedon pohjalta. Yhteiskunnan toimintamekanismi tunnetaan jo hyvin.

Tulisi miettiä mihin tulevaisuudessa tarvitaan julkista organisaatiota ja miten se pystyisi reagoimaan maailmassa ja yhteiskunnassa tapahtuviin muutoksiin. Ihmisen onnellisuus, joka viime kädessä on myös yksi yhteiskunnan tärkeimmistä tehtävistä, perustuu aivan eri tekijöille kuin aiemmin. Saastuminen ja luonnon tuhoutuminen uhkaavat ihmisen elämää aivan eri mittakaavassa.

Onko millään puolueella rohkeutta esittää kysymys, mikä on valtion tehtävä muuttuneissa olosuhteissa ja arvomaailmassa? Onko millään puolueella rohkeutta nähdä kokonaisuuden etu, vaikka se ei olisikaan heidän äänestäjäkunnan etu? Löydämmekö yhteiskuntasopimuksen, konsensuksen?

Juhani Hakala
Espoo