web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Ihmisyys riittää korvaamaan arvoja

Ihmisyys riittää korvaamaan arvoja                                 19.7.12

Olli Salomäenpään (HS 16.7) mukaan ”ihmisyys ei riitä korvaamaan arvoja”.

Suomalaisten arvot ovat pitkälti lähtöisin kristinuskosta. Mutta tilanne on muuttunut. Enää vain 77 % kuuluu kirkkoon ja tutkimusten mukaan vain 27 % uskoo Jeesukseen. Kirkkoon kuuluminen ja siten uskonnon merkitys vähenee jatkuvasti kirkon sisällä olevien arvoriitojen vuoksi (naispapit, homot, Raamatun ja Jeesuksen opetusten ristiriita jne).

Maahanmuuttajat tuovat mukanaan oman uskontonsa ja omat arvonsa. Globaalinen media luo uusia arvoja. Etiikka ja moraalisäännöt moniarvoistuvat. Ihminen muodostaa itse omat arvonsa enemmän kuin aiemmin.

Salomäenpää pitää ihmistä ahneena ja egoistisena olentona. Vaikka näin olisikin, niin väitän, että lähimmäisten ja luonnon riisto ei ole arvo missään maassa. Arvojen tarkoitus on ohjata epäsuotavaa käytöstä.

Kaikki pääuskonnot kieltävät lähimmäisen vahingoittamisen ja sitä kuitenkin tapahtuu ja perusteet haetaan uskonnosta Tappamisesta pidättäytymisen arvo ole silloin ole riittävän vahva tai tarkoitus pyhittää uskonnolliset keinot. Kaikilla pääuskonnoilla on samoja arvoja, jotka lähtevät ihmisyydestä, ihmisenä olemisesta. Mitä pidemmällä eri uskontojen harjoittajat ovat, sitä enemmän he ovat puhdistaneet mieltään turhasta maallisesta painolastista ja sitä yhteisemmät arvot heillä on.

Dalai Lama toteaa kirjassaan ”Beyond Religion!” että luonnon tuhoutuminen on globaali asia ja se voidaan lopettaa vain globaalien yhteisten arvojen varassa. Hänen mukaansa maailmalle tulisi luoda yhteiset ihmisyydestä lähtevät arvot, jotka eivät riipu uskonnoista, mutta eivät myöskään ole ristiriidassa niiden kanssa. Tulisi kehittää yksilöllisiä arvoja, jotka ovat universaaleja eli meille kaikille yhteisiä.  

Moniko arvostaa vihaa enemmän kuin rakkautta, moniko arvostaa enemmän anteliaisuutta kuin ilkeyttä? Kukapa ei arvostaisi suvaitsevaisuutta, kunnioitusta ja anteeksiantoa vaikka ei itse vielä pystyisi niihin?  

Juhani Hakala
Espoo