web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Kapitalismi ja buddhalaisuus

                                                3.10.12

Oheinen kommenttini löytyy osoitteesta http://www.buddha-dharma.info/, jossa aloitin keskustelun yhteiskunnallisesta buddhalaisuudesta.


Aika helppo heitto on väite yhteiskunnallisen buddhalaisuuden vasemmistolaisuudesta, paneutumatta itse asiaan. Kuitenkin lehtijutussani puolustan hallitusta, jossa on myös kokoomus.

Keskustelussa esiintyy myös sana kapitalismi. Eli väite vasemmistolaisuudesta lähtenee siitä, että vaikka kapitalismi on luonut nykyiset ongelmat, kapitalismin arvostelu on vasemmistolaisuutta. Dalai Lama on myös arvostellut kapitalismia ja todennut, että kommunismi on aivan hyvä järjestelmä, mutta ihmisen ahneus tuhosi sen.

Jos tarkastelee kapitlismia pelkästään Buddhan perusopetuksen kannalta, niin voi väittää, että kapitalismi luo kärsimystä. Lama on pankkien ja eräiden maiden johtojen ahneuden ja itsekkyyden syytä. Kysykää kreikkalaisilta kärsivätkö he. Kapitalismi perustuu vain ja ainoastaan oman voiton pyyntiin, eli ahneuteen. Kun joku voittaa, toinen häviää ja kärsii. Toimiakseen kapitalismi luo markkinoinnilla yhä uusia tarpeettomamapia tarpeita ja heikommin kestäviä esineitä, ja kun  niitä ei saa tai ne hajoaa syntyy kärsimystä.

Kapitalismi perustuu jatkuvaan kasvuun ja on tultu siihen pisteeseen, että mitä enemmän kapitalismi kasvaa, sitä enemmän ihminen kärsi luonnon saastumisen ja tuhoutumisen kautta. Osakemarkkinat ja pörssi eivät lisää mitenkään yhteiskunnan tuottavuutta, pelkästään jo hyvinvoivien hyvinvointia. Kaikissa länsimaissa yhteiskunta sääntelee kapitalismin toimintaa.

Muuhun keskusteluun toteaisin seuraavaa. Mahayanassa tarkoitus on auttaa muita, ennen ja jälkeen valaistuksen. Auttaa voi sekä yksilö-, että yleisemmällä tasolla (kuten Dalai Lama) kukin kokemuksensa ja koulutuksensa mukaan. Ympäristönsuojelu ja hyväntekeväisyys on hyvä esimerkki yhteiskunnalliesta toiminnasta. Voisi kysyä niin päin, että onko oikein, että buddhalaisena tietää epäkohtia, jotka aiheuttavat kärsimystä, mutta ei puutu siihen, vaikka hänellä olisi mahdollisuudet ja kyky siihen? Kun minulla on kansantaloudellinen koulutus, voin kirjoittaa kansantaloudellisista asioista.

Kapitalismi ajaa vain maallista hyvää (joka jakautuu yhä epätasaisemmin), buddhalaisuus henkistä hyvää. Toisaalta esim. ilman ja veden saastuminen edellyttää puuttumista myös maallisiin asioihin.