web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Tiede-lehden päätoimittajalle


Tiede saa takkiinsa?

Kiitos ajatuksia herättävästä pääkirjoituksesta (Taikausko saa takkiinsa). Haluaisin kuitenkin todeta, että kirjoituksen ajatuksilla tiede taitaa saada takkiinsa. Tieteen pitäisi suhtautua avoimesti myös ”huuhaahan”, koska tiede edistyessään on osoittanut monen ”huuhaan” todeksi.

Tiede on vahvistanut, että kansanparannus parantaa ihmisiä. Fyysistä prosessia ei ole osattu selvittää. Kuitenkin kansanparantajan kykyihin uskova ihminen usein paranee. Varsinkin jos sairaus on psykosomaattinen, kuten useimmiten on. Uskon voimaa osoittaa myös lääketieteen tutkimukset plasebo-lääkkeiden aiheuttamista paranemisista. En suhtaudu kansanparannukseen yhtä kielteisesti kuin päätoimittaja. Tiede on todennut esim. kansanparannuksessa käytetyillä yrteillä olevan parantavia vaikutuksia ja monia käytetään nykyään lääkkeiden raaka-aineena.

Hyvä esimerkki ovat lännen ”huuhaana” pitämät itämaiset uskonnot. Dalai Lama sanoo, että jos uskonto ja tiede ovat ristiriidassa, muutetaan uskontoa (Maailmankaikkeus atomissa). Buddhalaisuudessa ei ole ”taikauskoa” ulkopuolisesta jumalasta.Kristittyjen enemmistö ei usko edes evoluutioteoriaankan.

Buddhalaisuuden käsitys maailmankaikkeudesta ja sen synnystä oli huuhaata, kunnes kvanttiteoria todisti Buddhan opetukset tosiksi. Myös buddhalaiset aiemmat ”huuhaa-ajatukset” kaikkialla olevasta energiasta on osoitettu tosiksi ja rakennettu ilmaista energiaa käyttäviä koneita (siinäpä Tiede-lehdelle aihe: koneita ei ole saatu esim. autoihin öljyteollisuuden vastustuksen vuoksi. Otaniemessä olisi tietoa).

Dalai Lama ja muut korkeat lamat käyvät koko ajan vuoropuhelua tiedemiesten kanssa antavana osapuolena. Buddhalainen käsitys mielestä oli huuhaata, kunnes kognitiivinen psykologia osoitti käsitykset oikeiksi. Puolet USA:ssa annettavasta terapiasta perustuu Buddhan ”huuhaa-opetuksille” tietoisesta läsnäolosta (mindfulness).

Huuhaaksi aiemmin luokitellun mietiskelyn fyysisistä (aivot) ja psyykkisiä vaikutuksia on jo tutkittu paljon.

Näillä esimerkeillä haluan osoittaa, että tiede osoittaa edistyessään monet huuhaa-ajatukset tosiksi. Minulle ei ole taikauskoa, vaan asioita, joita tiede ei vielä ymmärrä. Olen samaa mieltä, että taikausko vähenee, mutta ehkä myös siksi, että nykytiede on osoittanut monet ”taikauskoiset” huuhaat tosiksi.
Juhani Hakala
Espoo