web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Uuden ajan luojat

Uuden ajan luojat                                              30.12.13

Vuoden vaihtuessa voi hieman tilittää aiempaa elämää. Tieni alkoi jo aiemmissa elämissä, varsinkin edellisessä Rabin elämässä Varsovan Ghetossa. Virtani vauhti kiihtyi 13 vuotta sitten jolloin jäin osa-aikaeläkkeelle. Lamanikin mukaan se oli edellytys vauhdin kiihtymiselle. Oli aikaa itselle. Näistä asioista on tässä blogissa jo n. 200 kirjoitelmaa.

Tämä on ollut raskas tie, josta myös läheiseni ovat kärsineet. Motivoivia ilonaiheita itsessä löytää vähän, korjattavaa sitäkin enemmän. Kuten Ringu Tulku aikanaan sanoi, jos motivaatio ja Dharma ovat riittävän vahvoja, niin mitä vain. Motivaationi vahvuus on kyllä ollut koetuksella jatkuvan väsymyksen ja rajujen elämän kokemusharjoitusten vuoksi, mutta ei enää, kun alkaa jo nähdä oman edistymisen ja tietää mitä onnellisuuden ja tietoisuuden tilat ovat.

Enkelihoitajani sanoi, että minulle pitää puhua eri tavalla kuin muille ryhmässä. Minulle ei pidä tarjoilla asioita valmiina, vaan minun pitää itse löytää vastaus. Tienihän on ollut Dalai Lamankin suosittelema analysoinnin tie. Siksi on kiva kun löytää artikkeleita, jotka tukevat johtopäätöksiä, joihin itsekin olen tullut. Toisaalta kirjoittamalla omaksun uusia ajatuksia. Seuraava perustuu Ultra-lehdessä (1/14) olleeseen artikkeliin: Seppo Ilkka: Uuden ajan luojat.

Ilkka puhuu sielusta, joka on minusta vaikea käsite. Hänelle ”Sielu on Hengen yksilöitynyt osa”. Tuo ”yksilöitynyt”-sana vierastuttaa. Niin kuin sielu olisi itsenäinen ihmisen osa, kuten ego tai keho. Minä puhun sielun sijasta kaiken kattavasta energiasta jota etsimme. Se ei siis ole yksilöitynyttä. Näistä käsitteellisistä eroista huolimatta puhumme samasta asiasta, koska hänen mukaansa: ”Sielun mukaan saamme kosketuksen korkeampiin olemassaolon tasoihin”.

Valaistumaton hakkaa puita ja valaistunut hakkaa puita. Itsekin olen pykinyt kovasti eroon egosta. Tämä on kuitenkin mahdotonta niin kauan kuin olemme elossa. Mutta me voimme hiljentää egon tarpeen vaatiessa, kun elämä muuttuu meditaatioksi, tietoisuudeksi. Tarvitsemme egoa arkipäivän toimissa. Toisaalta henkisellä tiellä intuitio ohjaa yhä enemmän käytöstä. Intuitio on primaarista viisautta: kaiken kattavaa energiaa. Ilkan aatemaailmassa sielu korvaa käsitteen intuitio.

Kuten olen kuvannut, energia liittyy tietoisuuteen ja Lama on vahvistanut johtopäätökseni. Energiasta vaan ei kirjoiteta - ei kirjoja, eikä artikkeleita. Minun on sanottu olevan Kundaliinin nousu ja chakrojen puhdistusprosessissa. Kundaliini on selkärangan ympärillä kulkevaa elämän energiaa ja chakrat ovat energiakeskuksia. Me olemme ympäristömme kanssa samaa energiaa, fyysistä ja henkistä – maallisin termein. Vielä en tajua täyin Tai Situn määritelmää: ”Energia on mielen voima”. Kun näin on, kuinka valtavat voimavarat meillä on käytössä, jos vain osaisimme hyödyntää ne?

Kun ego vähenee, epäitsekkyys kasvaa. Toisaalta kyllä egokin havittelee mammonaa, ei enää maallista vaan henkistä. Pitää olla parempi muita. Henkisellä tiellä vertailu ei vain onnistu. Tiet ovat niin erilaisia. Mutta masennuksen saa kyllä hyvin vertailulla aikaan, kun toiset ovat niin paljon parempia - nyyyyh. Stop, ei parempia vaan erilaisia.

Ego ei ole sinänsä paha. Se on syyn ja seurauksen - karman tulos. Syyt synnyttävät opittuja ja toistettuja kielteisiä tunteita. Yleistämme yhden ikävän tapahtuman kaikkiin samantapaisiin tapahtumiin ja saman oloisiin ihmisiin. Ego hoitaa maallisia asioitamme, mutta osallistu myös henkiselle tielle. Ego on kiinnostunut henkisestä tiestä, koska haluaa valtaa ja kunniaa. Kuitenkin valaistumista ego pelkää, koska voi joutua syrjäytetyksi.

Buddhalaisilla on kolme johtotähteä: Buddha, Dharma ja Sangha. Sangha tarkoittaa idässä munkkien yhteisöä, lännessä samaan buddhalaiseen ryhmään (perimyslinjaan/yhdistykseen) kuuluvia. Minulla on ikäviä kokemuksia kahdesta buddhalaisesta Sanghasta. Siksi olen Lamankin kehotuksesta yksin, koska ajattelen monesta asiasta toisin. Tien alussa oleva ei ymmärrä energiaa ja pitää sitä huuhaana. Toisaalta olen palaamassa shamanistiseen yhteisöön. Siellä on pyyteettömiä ihmisiä. Ryhmässä voimme oppia muilta ja tukea muita. Ryhmä voi myös vaikuttaa yhteiskuntatasolla.

Ilkka varoittaa aivan oikein ryhmän huonosta puolesta. Ryhmäläiset katsovat löytäneensä oikean opin ja silloinhan muut ovat väärässä vaikka kuuluisivat samaa uskontoon: protestantit/katoliset, shiiat/sunnit. Henkinen kehitys on henkilökohtainen. Opettajat ja ohjaajat auttavat tietyissä vaiheissa ja tarpeen vaatiessa. Mutta vastuu on aina itsellä. Siksi mikään oppisuunta ei voi olla ainoa oikea. Guru ei voi viedä perille asti, sillä totuus on meidän jokaisen sydämessä. Uskonto on vain kulttuurisidonnainen väline, loppusuoralla ei ole uskontoja.

Mahayanabuddhalaisuuden mukaisesti Ilkka toteaa ettemme ”voi ohittaa planeettaamme ja ihmiskuntaa ja kuvitella, että opiskelemme henkisiä taitoja vain saavuttaaksemme oman valaistumisemme… Kuulumme ihmiskuntaan, Mihin olemme valmiit pelastaaksemme sen?”  Egolta kysyminen ei auta. Ilkan mukaan: ”Jos kysymme Sielulta, voimme tavoittaa tasapainon, nöyryyden, viisauden jotka ohjaavat Rakkauteen ja Myötätuntoon. Silloin toimintamme on tehokasta, tarkoituksenmukaista ja vastuullista”. Jos vierastaa sielua, voi todeta, että nämä ovat henkisen tien seurauksia.

Seuraavat lainaukset olen sisäistänyt täysin, kirjoittamalla mm yhteiskunnallisesta buddhalaisuudesta. ”Ihmiskunta on kokeillut kauan erilaisia ”Paratiisi meille, helvetti heille”-ajatusmalleja. Kuvitelma siitä, että henkiseksi itsensä mieltävät ihmiset nousevat korkeuksiin ja jättävät muut oman onnensa nojaan, on yksi näiden käsitysten ilmentymä. Eikö olisi jo aika irrottautua tällaisista ajatuksista?.... Maailman todellisuus on kohdattava. Jos maailma tulisi kuntoon pelkillä hyvillä toiveilla, se olisi jo kunnossa… Kehityksemme ei riipu siitä seuraammeko jotain oppia vaan siitä miten avoin sydämemme on Rakkaudelle. Opit ovat vain teoriaa, olemme vastuussa käytännöstä… Kehityksemme jää näennäiseksi, jos sulkeudumme kuvitellun henkisen paremmuuden kuplaan ja suljemme silmämme maailman kärsimykseltä… On hyväksyttävä vastuumme, jos todella tahdomme luoda uuden paremman maailman… Uuden luominen vaatii ajatuksen ja toiminnan vapautta, vahvaa tahtoa ja rohkeutta elää. Emme ole irrallisia maailmasta, olemme sen tekijöitä. Meillä on erityinen vastuu arjen asioista ja ihmissuhteista.”