web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Avoin kysymys arkkipiispalle

Lähti Hesariin hieman lyhennettynä.              22.1.14

Avoin kysymys arkkipiispalle

”Voiko etiikkaa ja taloutta yhdistää” kysyttiin valtiovarainministeriön keskustelutilaisuudessa. Keskustelijoina oli valtiovarainministerin lisäksi katolisen, ortodoksisen ja ev. lut. kirkkojen päämiehet. Ministeri Urpilainen puhui poliittisen päätöksenteon yläpuolella olevasta ”näkymättömästä kädestä”, jonka reaktiot on EU:n valtiovarainministerien ottava taloutta pelastettaessa huomioon. Hän ei tarkoittanut Jumalaa vaan markkinavoimia.

Ministeri Urpilaisen mukaan talousjärjestelmä on rikki, piispa Ambrosiuksen mukaan ei ole. Piispat olivat yksimielisiä siitä että talousjärjestelmän aiheuttamien vaurioiden (eriarvoisuus, köyhyys) korjaaminen kuuluu kirkoillekin.

Keskustelussa viitattiin piispojen kannanottoon vuodelta 1999. Kannanotto luettelee talousjärjestelmän aiheuttamia ongelmia ja kirkon kantoja niihin. Kuitenkaan kirkon roolia ei käsitellä ongelmien ratkaisemiseksi. Myöskään kirkko ei nähnyt ongelmana toimenpidetasolla väheneviä luonnonvaroja ja luonnon saastumista.

Odotin, että kirkot perustelisivat suhtautumistaan talousjärjestelmän etiikkaan Jeesuksen opetuksin. Vuorisaarnassa Jeesus sanoo: ”Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa”. Kysyin arkkipiispa Mäkiseltä, miten tämä vaikuttaa kirkon suhtautumiseen kapitalismiin, eli oman voiton pyyntiin ja muiden sortamiseen.  Eikö kirkon tehtävä ole kärsimyksen poistaminen? Eikö valtiokirkon pitäisi olla yhteiskunnallinen vaikuttaja niin, ettei järjestelmä aiheuta kärsimystä: vaikuttaa ihmiskeskeiseen ja inhimilliseen markkinatalouteen?

Esitin kysymyksen arkkipiispalle, mutta hän ei ehtinyt vastata. Keskustelun jälkeen ilmeni, että moni muukin runsaasta yleisöstä olisi halunnut kuulla vastauksen. Joten toistan kysymykseni.

Dalai Lamalta kysyttiin mikä on paras talousjärjestelmä. ”Kommunismi” hän vastasi. ”Mutta se ei sovellu ihmiselle”.

Kirjassaan ”Beyond religion” hän lähtee siitä, että ihminen on edelleen samanlainen, asui hän sitten missä päin maapalloa tahansa. Hänellä on samat ihmisyyteen liittyvät perusarvot (äidinrakkaus). Kaikilla uskonnoillakin on samat perusarvot (älä tapa). Koska nämä arvot ovat yhteisiä kaikille ihmisille, niiden pohjalta voitaisiin luoda yhteinen globaali etiikka, jolla voitaisiin pelastaa maapallo. Etiikka ei lähtisi uskonnoista, mutta ei olisi niiden kanssa ristiriidassakaan.
Juhani Hakala                                                                                                                                Espoo