web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Tietoisuustaitoja tutkitaan

Hyvä Hesarin toimitus

Tietoisuustaitoja tutkitaan

Haluaisin antaa hieman taustatietoa otsikon juttuunne. Ensin haluan korjata selvän asiavirheen: ”Tietoisuuden juuret ovat zenbuddhalaisessa perinteessä.” Zen-buddhalaiset kyllä harjoittavat tietoista läsnäoloa meditaatiossa, mutta he eivät keksineet tietoisuuden käsitystä.

Kaikkien buddhalaiset suuntaukset jakavat sellaisinaan Buddhan perusopetukset, joita tietoinen läsnäolo on. Muita suuntauksia Zenin lisäksi Suomessa ovat Tiibetinbuddhalaisuus ja Theravada (thaimaalaiset).

Kuitenkin kaikista eniten tietoisuustutkimuksen eteen on tehnyt Dalai Lama (Kirja: Maailmankaikkeus atomissa) ja hän ei ole zenbuddhalainen. Hän ja muut tiibetinbuddhalaiset Rinpochet käyvät jatkuvasti puhumassa tiedemiesseminaareissa tietoisuudesta, eivät zenbuddhalaiset, jotka eivät niinkään ole kiinnostuneita ”kirjaviisaudesta” vaan itse menetelmästä sellaisenaan.

Lisää infoa saa varmaan Kognitiivisen psykoterapian yhdistyksestä. Siellä eksperttejä ovat muistaakseni Marja Korvenheimo ja Malinen (en muista etunimeä). Heidän mukaansa tietoisuutta on tutkittu länsimaissa jo pitempään ja tutkimus on laajaa. Heidän mukaansa n. puolet Yhdysvalloissa annetusta terapiasta, perustuu Buddhan opetuksiin tietoisesta läsnäolosta.

Muutenkin buddhalaisuus ei ole ristiriidassa tieteen kanssa vaan tiede todistaa jatkuvasti tosiksi buddhalaisia 2500 v vanhoja oppeja ihmisestä. Erityisesti kognitiivinen psykologia on tullut hyvin lähelle Buddhan opetuksia. ”Jos tiede ja uskonto ovat ristiriidassa, muutetaan uskontoa” sanoi Dalai Lama em kirjassa.