web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Tiede ja uskonto

Arvoisa Helsingin Sanomien tiedetoimitus

Olen vuosien saatossa useaan otteeseen yrittänyt oikoa väärinkäsitystä, että kaikki uskonnot olisivat tiedekielteisiä. Lähetin oheisen oikaisun Mieilpidepalstalle. Minusta rehellisyyden nimissä ja myös tieteen nimissä juttu olisi julkaistava oikaisuna. Tiedetoimituksen tulsi noudattaa tieteen perinnettä, että kaikki julkaistu on todistettavissa. Tutkijakoulutuksen saaneelle "vastoin parempaa tietoa valittu huume" ei oikein tunnu kovin titeelliseltä tekstiltä

Mielipidepalstalla viime vuonna käydyssä uskontokeskustelussa yleiskäsitteellä uskonnot käsiteltiin vain kristinuskoon liittyviä käsityksiä, jotka eivät sopineet esim.Islamiin,  hindulaisuuteen eikä varsinkaan buddhalaisuuteen. Kuitenkaan oikaisua ei julkaistu.

Suosittelen iltalukemisiksi vaikka Dala Lama "Maailmankaikkeus atomissa" tai uusinta kirjaa "Beyond Religion, Ethics for a whole world"", jossa Dalai Lama hahmottelee uskonnoista riippumatonta uutta globaalia arvomaailmaa, jolla voitaisiin pelastaa maailma.

Dalai Laman mukaan kommunismi on paras talousjärjestelmä, mutta se ei sovi ihmiselle :-)

Terv Juhani Hakala

----- Alkuperäinen viesti -----

Olen Suomen buddhalaisen Unionin perustajia ja ensimmäinen puheenjohtaja.

Terv

Juhani Hakala


Tiede ja uskonto

Tiedetoimittaja Susanna Björkholm (HS Tiede 12.5) ja Jussi Koivisto (HS Mielipide 14.5) käsittelevät uskontojen ja tieteen suhdetta. Björkholmin mukaan uskonto on huume, joka sumentaa todellisuuden. Uskontoja ei kuitenkaan voi käsitellä yhtenä kokonaisuutena.

Buddhalaisuus ei ole ristiriidassa tieteen kanssa. Esim. maailman syntyteoria, kvanttifysiikka, kaiken kattava energia, kognitiivinen psykologia jne ovat todistaneet buddhalaisia käsityksiä tosiksi. Dalai Laman mukaan, jos tiede ja uskonto ovat ristiriidassa, muutetaan uskontoa. Hänen mukaansa buddhalaisuus on mielen tiede.

Monet kristityt eivät edelleenkään hyväksy evoluutioteoriaa. Dalai Lama korjasi evoluutioteorian puutteita (yhteistyö evoluutiotekijänä, henkinen evoluutio). Esim. puolet USA:ssa annettavasta terapiasta perustuu Buddhan opetuksista tietoisuudesta. Dalai Lama sekä muut rinpochet ja lamat käyvät jatkuvaa vuoropuhelua tiedemiesten kanssa antavana osapuolena (aivot, mieli, tietoisuus, meditaation vaikutukset).

Juhani Hakala
Espoot