web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Alkoholin kulutus on huolestuttavasti kas

ALKOHOLIN KULUTUS ON HUOLESTUTTAVASSA KASVUSSA


Olen Veikko Laukkosen kanssa otsikosta samaa mieltä (D 30.11.01) sekä myös syistä, jotka tähän ovat johtaneet. Mutta olen eri mieltä siitä, että olisimme "rodullisesti tottumattomia" alkoholijuomiin tai että alkoholismin ainoa syy on alkoholi ja että alkoholismi on "akuutti mielisairauskohtaus".

Laukkosen mukaan Välimeren kansat kestävät rodullisten ominaisuuksiensa vuoksi alkoholia paremmin kun ovat juoneet pitempään. Eli siis jos suomalainen ja italialainen juovat puoli pulloa Kossua, on suomalainen ympäri juovuksissa ja Italialainen on lähes selvä. Väittäisin, että italialainen on enemmän kännissä, koska on tottumattomampi viinan käyttäjä. Viini on säilyvyytensä vuoksi maidon jokapäiväinen korvike etelässä, eikä sitä juotu humaltumistarkoituksessa, eikä se siten lisää viinan sietokykyä. Alkoholin jokapäiväiseen käyttöön liittyvät sairaudet ovat etelässä paljon pahemmat kuin meillä.

Viinin alkoholipitoisuus on kolmasosa viinan vastaavasta. Viina vaikuttaa nopeammin ja rajummin, kun juodaan sama määrä nestettä. Viinan juominen ei niinkään johdu "rodullisista ominaisuuksita" vaan siitä, että meillä maalaistaloissa poltettiin viljasta viinaa siinä määrin, että viranomaisten piti puuttua asiaan, kun talven varaksi varatut leipäviljatkin meinattiin polttaa viinaksi. Pohjoismaiset monopolijärjestelmät johtuvat viinan viiniä ja olutta rajummista järjestelmävaikutuksista, eivät huonosta rodullisesta viinan siedosta.

Laukkosen mukaan alkoholismin syy on alkoholi, jonka poistamalla poistuu alkoholismikin. Kun alkoholi poistettiin suomalaisesta yhteiskunnasta 1919-1932 olivat alkoholin haitat paljon pahemmat kuin ennen tai jälkeen tuon ajan. Siten alkoholia poistamalla ei alkoholismia poisteta. Maissa, joissa alkoholi on uskonnollisista syistä kielletty, käytetään huumeita.

Valtaosa suomalaisista juo kohtuullisesti alkoholina, sen positiivisten vaikutusten vuoksi esim aterian yhteydessä. Kyse ei ole "akuutista mielisairauskohtauksesta". Turmiolan Tommi on jo kuollut hyvä Laukkonen.

Alkoholismi on pitkä ja vaikeasti hoidettava sairaus. Se ei ole akuutti yhteen käyttökertaan liittyvä ja sitä ei hoideta poistamalla alkoholi. Alkoholismin takana voi olla mielisairaus, syrjäytyminen, työttömyys, asunnottomuus jne. ihmisen ongelmat, joita asianomainen ei osaa ratkaista muulla tavalla. Vain ongelmat hoitamalla, ihmisen tasapainoa ja ongelmaratkaisukykyä lisäämällä voidaan vaikuttaa alkoholismin syihin.

Juhani Hakala
Espoo