web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Alkoholi – tappaja vapaana

Alkoholi – tappaja vapaana


Suomessa ei ole vapaalla jalalla yhtään ihmistä tai asiaa, joka olisi tappanut kautta aikojen yhtä paljon ihmisiä kuin alkoholi - joko heidät itsensä tai heidän syyttömät ja tuntemattomat kohteensa: väkivallanteot, liikennekuolemat jne. Minusta tappajaa ei tule täysin vapauttaa kuten Ilkka Paunio vaatii tällä palstalla (HS24.09.03). Liikenne tappaa myös, mutta sen sääntely hyväksytään.

Miten alkoholirajoitukset haittaavat Paunion elämää? Ravintoloiden määrää ei enää säännellä ja anniskelumääräykset ovat aivan kansainväliset (päihtyneet, alaikäiset) eräin osin löysemmät kuin muualla (yöanniskeluajat). Siis ongelma on vähittäismyynnissä joka on 80 % kokonaiskulutuksesta. Ja mikä siellä voisi olla ongelma? Se, että Paunion pitää hakea  viininsä jonkin verran kauempaa monopolista, jossa on yksimaailman monipuolisimmista valikoimista. Jos Paunio on viinin ystävä, ei hän hae sitä jatkossakaan maitokaupasta ja mietojen viinien hinta ei paljon eroa nykyään laivoilla tai naapurimaissa.

Mietipä hyvä Ilkka, miten alkoholi rajoittaa lapsen elämää kun alkoholistiäiti on väkivaltainen, vanhemmat eroaa tai rattijuoppo tappaa isän. Muutaman sadan metrin lisäkävelymatka viinanhaussa on aika pieni haitta em. lasten hätään verrattuna. On tieteellinen fakta, että kulutuksen kasvaessa myös haittakäyttö kasvaa.  Mitä nuorempana lapsi aloittaa, sitä todennäköisemmin hän jatkaa vanhempana sanoo professori Lea Pulkkinen. On edesvastuutonta vaatia alkoholin vapaata myyntiä alaikäisille. Myös muita haitallisia aineita saa säädellä, miksi siis alkoholia, aineista haitallisinta jos vaikutuksia katsoo?  Lapsilla tulee olla oikeus päihteettömään ympäristöön. Tämä on olennainen osa alkoholijärjestelmäämme, jonka Paunio haluaa purkaa.

En kannata rajoituksia. Niiden tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomiksi, että ihminen itse ottaa itse vastuun alkoholin käytöstään. Mikään luku Suomessa ei kuitenkaan osoita, että näin olisi käynyt. Aivan varmasti yksi syy tilanteeseen on, että Suomessa on aina holhottu alkoholiasioissa ja se ärsyttää. Juomalla kostetaan herroille.  Mutta valitettavasti juuri tästä syystä rajoituksia on poistettava maltillisesti. Nyt on aivan väärä ajankohta, kun kulutusta lisäävät maahantuontimäärien vapautuminen, veron alennus ja Viron EU-jäsenyys - jokainen erikseen.   

Terveysministereiden EU-kokouksessa oltiin ensi kertaa erittäin huolissaan alkoholihaitoista, vaikka näissä maissa kulutus on laskenut tosi rajusti, meillä kasvaa. Korkea hinta on osa järjestelmäämme. Veron harmonisointi lähemmäksi pohjoismaiden tasoa alkaa saada kannatusta vapaan kaupan edistäjässä.

Alkoholi on suomalaisen yhteiskunnan vakavin yksittäinen terveyshaitta. Muissakin taudeissa sallitaan lääkitys.

Juhani Hakala
Espoo