web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Astmaatikko vai tupakoitsija spitaalinen?


Astmaatikko vai tupakoitsija spitaalinen?


Ilkka Paunio väitti Demarissa 4.1.05, että tupakoitsija on spitaalinen. Koko juttu oli sellaista itsehymistelyä ja muista välittämättömyyttä, että sellaista harvoin tapaa. Hänestä on ”perustuslain hengen vastaista, että yhteiskunta laajasti ottaen kielloin määräyksin ja bonuksin puuttuu yksityisen ihmisen oikeuksiin esimerkiksi polttaa tupakkaa.”  Hyvä Ilkka – yhteiskunta rajoittaa monella tavalla yksityisen ihmisen elämää, koko Suomen yhteiskuntajärjestelmä perustuu siihen.

Rajoitusten tarkoitus on rajoittaa yksityisen ihmisen valinnan vapautta tavoitteena hänen terveytensä suojelu esim. syöpää aiheuttavilta aineilta.

Jokainen tietää Suomen sairaanhoidon ja kuntien taloudellisen ahdingon. Esimerkiksi alkoholiveron tuotto kattaa vain n. kolmasosan sen aiheuttamista välittömistä ja välillisistä haittakustannuksista. Arvioiden mukaan kustannuksista 80 % kaatuu kunnille. Minusta suurella yhteiskunnan jäsenten enemmistöllä on oikeus vaikuttaa siihen, etteivät sairaalapaikat täyty alkoholisteilla ja tupakan aiheuttamilla syöpäsairailla vaan ihmiset, jotka eivät ole ainakaan tietoisesti aiheuttaneet sairauttaan, mahtuisivat myös sairaaloihin.

On härskiä väittää, että tupakoitsija tulee yhteiskunnalle halvemmaksi kuin me muut, koska kuolee 10 vuotta aiemmin. Paunio unohtaa, ettei kukaan syöpään kuoleva kuole terveenä, vaan syöpää on jouduttu hoitamaan pitkään ja kalliisti. Myöskään tupakan tuomat verotulot eivät kata sairaalakustannuksia, vaan niitä maksamme me tupakoimattomatkin. Nämä hoitopaikat ovat pois muilta sairailta. Tupakan aiheuttama syöpä tappaa myös työikäistä väestöä, ei vain eläkeläisiä kuten Paunio väittää.

Perustuslaissa on yksiselitteinen määräys kansalaisten terveyden suojelusta. Tämä on toinen rajoitusten tavoite.  Paunio jättää kokonaan huomioimatta sen, että rajoituksilla suojellaan myös nautiskelijan ympäristöä. Hän viittaa asiaan vain yhdessä kohtaa ja toteaa ettei passiivisen tupakoinnin haitallisuutta voi luotettavasti tieteellisesti todistaa.  

Astma on suomalaisten nopeasti lisääntyvä kansansairaus. Paunio katsoo, että hänellä on perustuslaillinen oikeus aiheuttaa tupakoinnillaan minulle vakavan usein koko yön kestävän hengenahdistuksen, johon lääkkeet ei tehoa.  

Tupakoinnin rajoitukset esim. ravintoloissa suojaavat henkilökuntaa syöpäriskiltä. Syöpäriskin Pauniokin sentään myöntää. Kyse on työsuojelusta. Paunio hyväksyisi sen, että ravintola-alan työntekijöiden elinikä olisi 10 vuotta alempi kuin muilla aloilla. Kun ravintolatyöntekijä vetää tupakansavua vasten tahtoaan 8 tuntia illassa 5 päivää viikossa, sillä on taatusti vaikutusta keuhkoihin.

Itse lopetin olutravintoloissa käynnin juuri sankan tupakansavun vuoksi. Työskentelen virastossa, joka valvoo tupakkalakia. Lain tavoitteet ja asenteet ovat usein eri asia. Aikanaan jouduin hyvin pienenä osana työtäni tarkastamaan Ruotsinlaivojen alkoholin myyntiä. Kaksi yötä peräkkäin tupakansavuisia laivoja, kokolattiamattoja ja välipäivä Tukholman katupölyssä aiheuttivat sen ettei henki kulkenut viikkoon kunnolla. Esimiehet eivät halunneet ymmärtää ongelmaani ja jouduin jäämään osa-aikaeläkkeelle terveydellisistä syistä.

Tupakan käyttö on vähentynyt rajusti Suomessa, alkoholin käyttö taas on lisääntynyt rajusti. Alkoholipuolella on takavuosina yritetty mennä takapuoli edellä puuhun, eli pakkoraitistaa kansaa rajoituksilla, tunnetuin seurauksin. Kumppanuus on tasavertainen lähtökohta.

Tupakan poltto on vähentynyt kansalaisten omin päätöksin riittävän tiedon varassa. Tupakkalainsäädäntö vain seuraa tapahtunutta asenteiden muutosta. AY-liike haluaa suojella jäseniään ja ajaa savuttomuutta.  Kansan enemmistö ei polta ja tämä otetaan nyt huomioon lainsäädännössä. Tätä kutsutaan demokratiaksi hyvä Ilkka Paunio.

Tupakkaa ei ole kielletty kokonaan, eikä kielletä.  Sen käyttöä rajoitetaan vain julkisissa tiloissa, joissa on muita ihmisiä. Kukaan tupakoimaton ei nauti tupakan savusta.  Meitä on aika paljon enemmän, jotka vaadimme tiloja joissa on puhdas ilma, kuin niitä, jotka haluavat edesauttaa yhteisen sisäilmamme saastuttamista.


Juhani Hakala
Espoo