web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tietotori

Viinitkö maitokauppaan?

Viinitkö maitokauppaan?

Ikko B. Voipio vaatii viinejä maitokauppoihin (HS 23.01). Niin vaatii Päivittäistavarakauppakin (PTY).

Maitokauppoihin eri puolilla maata tehdyt koeostot osoittavat yhdenpitävästi, että yli 50-80 % ostokerroista alkoholia myydään alaikäisille. Alkossa osa monopolin ammattitaitoa liittyy juuri myynnin valvontaan. He jopa tilastoivat alaikäisten ostokerrat. Niin kauan kun yli puolet alaikäisistä saa alkoholia maitokaupoista, ei viinejä voi siirtää maitokauppaan. Kassalla voi olla jopa henkilö joka itse ei ole ylittänyt alkoholin ostoikärajaa.

Suomessa vastuulliset alkoholielinkeinot haluavat STM:n kanssa sopimillaan kumppanuussopimuksilla osoittaa että kantavat o alla toiminnallaan vastuuta myymästään alkoholista. Esim. ravintola-alan järjestöt ovat esimerkillisiä tällä alueella, vahinko vaan etteivät heikoimmat yritykset kuuluu järjestöihin. Ainoa joka tietojeni mukaan ei ole halunnut osoittaa vastuullisuuttaan alkoholin kaupassa on PTY.   

Kuitenkin rajuimmat järjestelmämuutokset ovat juuri tapahtuneet alkoholin vähittäiskaupassa, kun keskiolut vapautettiin kioskeihin ja huoltoasemille. Vajaa puolet laillisesta alkoholista kulkee tätä kanavaa pitkin, joten kyse ei ole aivan vähäpätöisestä asiasta.

Voipiolle ja PTY:lle toteaisin vielä, ettei alkoholi voi olla se, jolla kauppojen kannattavuus ja elinkelpoisuus taataan. Voipio esittää kokeiluja haja-asutusalueille. Hän ei ole ilmeisesti tietoinen, että haja-asutusalueiden alkoholintarve tyydytetään luovutuspaikoilla, jotka voivat toimia esim. maitokaupan yhteydessä.

Juhani Hakala
Espoo