web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Presidenttiehdokas Vanhanen ja alkhoholi

Tämä juttu on väärässä kohtaa. Juttu on edellisten presindentin vaalien ajalta

PRESIDENTTIEHDOKAS VANHANEN JA ALKOHOLI

Me kaikki tiedämme, että ”siviilissä” olitte tunnustettu raittiusmies. Siksi voisi olettaa, että alkoholiasiat ovat erityisen tärkeitä Teille pääministerinä. Teillä on koko alkoholihallinnon komentoketju Kepun hallinnassa: pääministeri, peruspalveluministeri, STM:n kansliapäällikkö, Tuotevalvontakeskuksen (STTV) ylijohtaja.

Olemme molemmat varmasti huolissamme pääministerikaudellanne Suomen historian rajuimmin kasvaneista alkoholihaitoista. Luulisi, että tekisimme kaikkemme haittojen minimoinniksi. Siksi kovasti ihmettelin, että kun STM:n korkea virkamies kertoi lääninhallitusten alkoholitarkastajien päivillä, että vajaa 100 virkamiestä sisältävä alkoholihallinto pelaa vain vajaa 50 %:sti. Kun läänit toimivat kiistatta 100 %:sti, niin missä mättää? Missä on puuttuvat yli 50 %?

Luulisi, että valtakunnan tasolla Kepujohtoisen viraston STTV:n alkoholihallinto-osastolla olisi käytetty kaikki resurssit kasvaneiden haittojen analysointiin. Sen jälkeen olisi kartoitettu kaikki alkoholihallinnon keinot, joilla haittoja vastaan voisi taistella valtakunnallisin koordinoiduin toimenpitein ja projektein. Tiedättehän hyvä pääministeri, että esim. koeostoissa 50-80 % alaikäisistä, jopa 14 vuotiaita, saa alkoholia elintarvikeliikkeistä.

Edellinen vihreitten peruspalveluministeri oli sitä mieltä, että kun alkoholihallinto siirtyi lääneihin edellä kuvailemani työ ja läänien toiminnan ohjaus haittojen torjunnassa olisi STTV:n tärkein työ, johon alkoholilaki ja STTV:n tehtäväasetuskin velvoittaa. Kepulainen peruspalveluministeri ja ylijohtaja kuitenkin katsovat, että lähes koko STTV:n resurssipanos käytetään yksittäisten ravintoloiden verovelkatodistusten läpikäyntiin. Onko tämä mielestänne STM:n toimialueeseen kuuluvaa toimintaa? Ja onko aivan oikein kohdistaa kaikki keskitetyt resurssit anniskelun harmaaseen talouteen, eli muutamaan prosenttiin alkoholin kokonaiskulutuksesta, kun muut haitat ovat todella rajussa kasvussa?

Samalla läänien sosiaalineuvokset ihmettelee STM:lle, miksi heiltä peritään rahaa STTV:lle läänien alkoholipoliittiseen ohjaukseen, jota ei tapahdu, vaikka sitä kipeästi kaivattaisiin.  

Juhani Hakala
Espoo
37 vuotta alkoholihallinnossa