web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Viinaministerien into

Meni Hesariin                   11.3.14

Viinaministerien into

Ministerien vaihtuessa uusi peruspalveluministeri ottaa tiukkaa kantaa alkoholipolitiikkaan vähäisin historia- ja asiatiedoin. Yleensä joko laimennetaan keskiolutta, siirretään se Alkoihin, tiukennetaan myyntiaikoja tai rajoitetaan mainontaa. Nyt ministeri Huovinen haluaisi puuttua keskioluen myyntiaikoihin, edellinen ministeri mainontaan.

Virkamiehet joutuvat” opastamaan” innokkaita ministereitä. Nyt he taisivat asettaa miinan ministerille. Perjantaina keskioluen myynti pitäisi lopettaa kello 18, vaikka Alkot ovat auki klo 20:een. On vanha totuus, ettei Alkosta vettä kanneta, eivät ainakaan suurkuluttajat. Ja kuinka järkevää Alkon on lisätä oluen myyntitilojaan kahden tunnin myynnin vuoksi?   

Alkoholipolitiikka on ollut todella tempoilevaa, kun se siirrettiin pois Alkolta vuonna 1995. Ensin vapautettiin oluen myynti huoltoasemille ja kioskeihin ja sitten ollaan huolissaan. Raittiusmies Vanhanen laski alkoholiveroa ja sitten ollaan huolissaan rajusti kasvaneesta kulutuksesta. 1990-luvulla lopetettiin alkoholin valvonta lähes tyystin ja sitten ihmeteltiin huonoa anniskelukuria (tuplat). Korkein hallinto-oikeus muutti laintulkintaansa ja kosteille ravintoloille piti alkaa myöntää lupia ja sitten ihmetellään lähiöiden kapakoitumista. Tuotevalvontakeskus, jolle alkoholipolitiikka siirrettiin, jouduttiin lopettamaan, koska se ei pystynyt toteuttamaan sille lailla ja asetuksella säädettyä alkoholipolitiikkaa. Jne jne.

Alkoholipolitiikka on opettanut, että rajuilla muutoksilla puoleen tai toiseen ei saavuteta mitään. Tällä hetkellä alkoholipolitiikalta puuttuu pitkäjännitteinen linja. Se muuttuu ministerin mukaan. Tämä on sikäli ymmärrettävää, koska alkoholi haittakustannukset ovat todella merkittävät. Alkoholismi on kansan sairaus ja uudet ministerit haluavat puuttua siihen tehokkaasti. Alkon aikana kasvatettiin kuluttajan vastuuta runsain ja yhdensuuntaisin toimenpitein, nyt enemmän tapauskohtaisesti holhotaan ja rajoitetaan väkijuomalain (1932-68) perinteen mukaan.

Juhani Hakala
Kehittämispäällikkö                                                                                                             Alkoholihallinto-osasto 1974-2005.