web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

OIKEISTO PELLEILEE PERUSPALVELUILLA

OIKEISTO PELLEILEE PERUSPALVELUILLA ESPOOSSA


Espoon keskuksen asukkaat tarvitsevat kiireesti lukion ja sen yhteyteen     uimahallin. Demarit tekivät asiasta aloitteen jo vuonna 1989. Vasta kun joku sanoi sanan yksityinen rahoitus alkoi oikeistokin kiinnostua, mutta ei rakentamisesta vaan rahoitusmallista. Kaupungin rahoittamana rakennustelineet olisivat jo paikoillaan.

Ensin tehtiin tutkimus rakentamisen yksityistämisestä hinta 300 000 mk. "Tutkimuksen" yhteenvedossa todetaan mm: "Yksityisrahoitusmalli on toteutettavissa oleva vaihtoehto". " Riittävästi kilpailukykyisiä konsortioita ja kiinnostusta". Minä olisin sanonut nämä ilmaiseksi. Nyt on päätetty vasta kilpailuttamisen tutkimisista – ei rakentamisesta; hinta  1,5 miljoonaa markkaa. Nämä rahat ovat pois rakentamisesta. Yksityistäminen on Espoossa itsetarkoitus – ei palvelujen tuottaminen.

Tutkimuksia tarvitaan, koska koulujen yksityisrakentamisesta ei ole muualla kokemuksia. Kokemuksia on vain infrastruktuuri-investoinneista, kuten teiden rakentamisesta. Satojen tuhansien tutkimuksia edullisemmaksi olisi tullut soitto kokoomuksen puheenjohtajalle ja valtiovaraministeri Niinistölle. Lahdentie tuli hänen mukaansa valtiolle kalliiksi, eikä vastaavia enää toteuteta.

Espoon yksityistämishankkeissa ei ole yrittäjänriskiä, sen maksavat veronmaksajat. "Tutkimuksen" mukaan tätä hanketta on subventoitava verovaroin. Myös korot maksetaan verovaroista, koska kaupunki saisi paljon halvempaa lainaa, kuin taloudellisesti heikosti arvostetut rakennusyhtiöt. Kun rakennuksen omistaa yksityinen, voi se pitää rakennusta siinä kunnossa kuin haluaa  ja rahastaa kaupunkia miten lystää.

Juhani Hakala
Kaupunginvaltuutettu (sd)