web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

PERUSPALVELUT EIVÄT OLE KOKOOMUKSELLE KUN

PERUSPALVELUT EIVÄT OLE KOKOOMUKSELLE KUNNIA-ASIA


Jukka Mäkelä (kok) väitti 2.7 Länsiväylän Areenapalstalla, että ”Koulutus on kokoomukselle kunnia-asia”.  Eipä taida olla. Hän kertoo, että koulutoimesta vastaa sosiaalidemokraatti. Tätä samaista demaria ollaan nyt potkimassa kokoomuksen ja RKP:n toimin pellolle, kun hän asettui pari vuotta sitten kokoomuslaista kaupunginjohtajaa vastaan sen vuoksi, että koulutoimi saa liian vähän rahaa.

Nyt kehutaan miten päivähoito saatiin kuntoon. Aivan, vasta kun laki pakotti ja Suomen viimeisenä, eikä tilanne ole nytkään hyvä. Koulupuolelle olisi pitänyt alkaa investoida jo 10 vuotta sitten. Jälleen vasta  kun tilanne on riittävän paha, lasten vanhemmat riittävän vihaisia ja vaalit tulossa, on pakko investoida. Espoon koulukurjuudesta ei ole ketään muuta kiittäminen kuin pitkään valtaapitäneiden kokoomusta ja RKP:tä, joilla populistipuolueiden tuella on ollut valtuuston enemmistö.

Koulupalvelut eivät ole kokoomukselle kunnia-asia. Viimeksi kun valtuusto hyväksyi viime vuoden tilinpäätöksen, useampi kokoomuslainen kävi pöntössä valittamassa henkilömenojen liina suuresta kasvusta. Vain vasemmisto oli huolissaan opettajien ja muun kaupungin henkilöstön jaksamisesta, palvelujen määrästä ja laadusta. Esim. Keski-Espoossa lukion rakentamisessa on kokoomuksen ja RKP:n ajamana tuhlattu kohta vajaa 2 miljoonaa vain kilpailuttamisen tutkimiseen. Rakennuspäätöstä ei ole. Kilpailuttaminen on itseisarvo, ei palvelujen tuottaminen.

Toisin kuin Mäkelä väittää, hyvä talous on kokoomukselle itseisarvo. Kaikki viime vuodet kaupungin tulot ovat ”yllättäen” ylittyneet 200-300 mmk:lla. Kun nämä rahat rahastoidaan ovat ne pois peruspalveluista ja valtuuston päätösvallasta. 300 miljoonalla tekisi jo paljon koulupuolella, jos todellista halua olisi. Jokainen voi päätellä kokoomuksen todellisen investointihalun, kun koulubudjetti kasvoi tänä vuonna runsaat 1 mmk! Tämä ei taatusti riitä, kun olisi rakennettava monta uutta koulua.

Mäkelä kieltää käyttämästä sanaa ”koulukurjuus”. Kouluissa tehdään varmasti hyvää työtä, mutta kokoomuskin voisi vaivautua selvittämään millaisissa olosuhteissa: homekoulut, huutava tilanpuute,  epätarkoituksenmukaiset luokkatilat, surkeat aineisto- ja laitemäärärahat, tukipalvelujen laadun lasku yksityistämisen seurauksena jne jne.

Äänestin aikanaan 280 000 asukkaan kasvutavoitetta vastaan, koska katsoin, että oikeistojohtoisessa kaupungissa ei koskaan päästä siihen, että peruspalvelut ja yhteiskunnallinen asuntotuotanto vastaisivat nopeaa väestön kasvua.

Juhani Hakala
Valtuutettu sd