web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

KYSE ON ARVOISTA - IHMISARVOSTA

KYSE ON ARVOISTA - IHMISARVOSTA


Espossa leikkausjonossa 5000 asukasta, vuokra-asuntojonossa 4400 asukasta. Espoonlahdessa 15 erityislastentarhan opettajasta 3 on pätevää, 20 lääkäristä 11 on sijaisia, 35 vanhusta kohti on yksi hoitaja. 11 suurimmasta kaupungista Espoo investoi vähiten/asukas avo- ja terveydenhoitoon, kotipalveluun, sosiaalityöhön, ammattiopetukseen, vapaa-aikatoimintaan - toiseksi vähiten nuorisoon ja museoihin.  

Kaupungilla on erilaisia sitovia tulostavoitteita kuten 10 päivässä lääkäriin. Kuitenkaan virkoja ei perusteta riittävästi, jotta tavoite toteutuisi. Jonotus terveyskeskuksessa kestää 7-8 tuntia, puhelimella ei päivisin pääse läpi.

Kaupungin henkilökuntapula  pahenee, koska palkkatason on jopa 25 % alempi kuin pääkaupunkiseudulla, yli 80 % kokee stressiä työpaineiden vuoksi (maan keskiarvo 60 %) eikä edes asuntoja ole tarjolla. Oikeisto puhuu vain kasvaneista henkilökuluista, vasemmisto palvelujen määrästä, laadusta ja henkilöstön jaksamisesta.

Sadat lapset käyvät päivähoidossa suuralueensa ulkopuolella. Tavoitteena on, että 50 % palveluista ostetaan yksityisiltä. Kun yksityisiä palveluja ei ole ollut tarjolla, ei ole voitu rakentaa kaupunginkaan päiväkoteja, ettei 50:n % raja rikkoontuisi. Kaupungilla on ollut jonoja - yksityisissä vapaita paikkoja.

22 koulua toimii parakissa. Homekoulukurjuus on kaikkien tiedossa. Espoonlahdesta puuttuu 30 luokkatilaa. Keski-Espoon lukion rakentamisen kilpailuttamista on tutkittu kohta 2 miljoonalla, muta rakentamiseen ei ole rahaa.  Koulujen terveydenhoito on katastrofi, luokat liian suuria.

Vanhuksia ei saa asettaa yksityisen voitontavoittelun kohteeksi. Yksityistäminen on johtanut tuotannon monopolisoitumiseen mm. bussiliikenteessä ja kiinteistönhuollossa. Firmoja on jouduttu vaihtamaan huonon laadun vuoksi.

Joka vuosi budjetti ylittyy 300 miljoonalla, jotka on aina rahastoitu. Ne ovat pois peruspalveluista. Nyt ylitys on 500 miljoonaa ja ensi vuonna on tulossa samansuuruinen ylitys. Ja jälleen on esitetty uutta rahastoa.

Espoon talous on maan parhaimpia, samoin kehitysnäkymät. Palvelut ovat maan heikoimpia. Näiden lukujen taakse kätkeytyy paljon inhimillistä hätää.

Kyse on arvoista - ihmisarvosta. On muutoksen aika.

Juhani Hakala
Kaupunginvaltuutettu sd