web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Espoon arvoista

ESPOON ARVOISTA


Länsiväylässä on käyty keskustelua espoolaisista arvoista. Näin kaksi asiaa hyvin tärkeänä Espoon arvokeskustelussa. Toinen on valtuuston päätös     280 000 asukkaan tavoitteesta vuonna 2030, toinen on rakennuslaki.

Meitä ei ollut valtuustossa montaa, jotka katsoimme, että 280 000 asukkaan tavoite ei ole kestävän kehityksen mukainen. Tämä päätöshän ohjaa virkamiesten kaavoitustyötä. Eli väkeä on saatava mahtumaan lisää lähes keski-kokoisen kaupungin verran. Tavoitetta määritettäessä olisi tullut selvittää mihin meillä on varaa ja mitä nykyiset espoolaiset haluavat. On aikamoista populismia äänestää rajoittamattoman kasvun puolesta ja valittaa samaan       aikaan peruspalvelukurjuudesta.

Usein luottamushenkilöllä asukkaan edun vaalien jälkeen korvaa nopeasti
käsite ”kaupungin kokonaisetu”, joka ei ole läheskään aina asukkaan etu. Kaupungin etu on jatkuva kasvu ja jo valmiiksi rakennettujen alueiden  täydennysrakentaminen, asukkaan etu on asumisviihtyisyyden turvaaminen.

Rakennuslain mukaan kaavoituksen ja rakentamisen tavoite on asukkaiden tahdon toteuttaminen. Siinä ei pyydetä lausuntoa instanssilta nimeltään ”kaupungin kokonaisetu”.  Elikkä kaavoituspäätösten kaupunginhallituksessa ja valtuustossa tulee olla lain mukaan asukkaiden tahdon (asukasyhdistykset,  alueneuvottelukunta) mukaisia. Kunta on asukkaita, ei itseään varten.  

On luonnollisesti poliittinen kysymys näkeekö kaupungin edun samana kuin asukkaiden etu vai liike-elämän etu ja kuinka tärkeän näkee päätöksen demokraattisuuden.  Luonnollisesti kaikki ovat tärkeitä, mutta meillä usein huudetaan torveen jossa on vain yksi ääni – se ei ole musiikkia. Musiikki on äänten kompromissi. Arvokeskustelun tulisi alkaa kaupungin luottamushenkilöjohdosta ennen yleiskaavakäsittelyä. (Eipä moni pyydetty kommentti löytänyt tietään kaupungin strategiaan). Aidossa demokratiassa asukkaat on saatava myös mukaan arvokeskusteluun. Heitä on kuunneltava – heitä on kuultava.  

Mihin ja miten me haluamme kehittää Espoota?

Juhani Hakala


____________________
Juhani Hakala
Suunnittelupäällikkö
Alakartanontie 31 B 6, 02360 Espoo
Puh 050 552 1513, koti+fax 801 7285
_____________________