web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Vallankaappaus?


VALLANKAAPPAUS?

Kuntalaki 65 §: ”Talousarvioon otetaan toiminnallisten tavoitteiden edellyttämät määrärahat….. Siihen (talousarvioon) tehtävistä muutoksista päättää valtuusto”. Kaupunginjohtajan budjettiesitys: ”Toimialan johtaja voi siirtää määrärahoja ja tuloja toimialan sisällä…..”

Valtuuston päättämä talousarvio on seuraavalla toiminnallisella tasolla  sosiaali- ja terveystoimessa: sosiaalipalvelut ja kansanterveystyö, kotihoito, terveydenhoito jne. Tai opetus- ja kulttuuritoimessa: suomen- ja ruotsinkieliset koulutuslautakunnat,  liikunta- ja nuorisolautakunnat,  kaupunginkirjasto, kaupunginmuseo, työväenopisto jne. Olisikohan tässä kyseessä vallankaappausyritys poliittisilta päättäjiltä virkamiehille?

Budjettiesitys merkitsee seuraavaa.
Mikään lautakunta ei voi olla varma, että saa käyttää valtuuston päättämät määrärahat, vaan toimialajohtaja voi siirtää toimialallaan valtuuston päättämiä rahoja lautakuntien, yksiköiden tai toimintojen välillä vaikka aivan puhtain poliittisin perustein.
Esityksen perusteella virkamiehet voivat omin päin muuttaa kaupungin ylimmän päättävän elimen – valtuuston - päätöksiä kuntalain mukaisista ”toiminnallisista tavoitteista”.
Jatkossa valtuusto päättäisi oikeasti vain kolmesta toimialakohtaisesta yhteissummasta. Sillä ei olisi mitään valtaa miten eri toimintoihin suunnataan rahaa. Se määräytyisi ylimpien virkamiesten poliittisen kannan mukaan. Onko tämä demokratiaa?

Tavoitteena on tehdä poliittisista päättäjistä tahdottomia sätkynukkeja. Suunta on ollut selvä jo pitempään, mutta että lakia rikkomalla….. Monet puolueet ovat jo tähän alistuneet esim. Espoon Sähkön kaupassa. Mutta ei vasemmisto, tuskin nytkään.

Juhani Hakala (sd)

050 552 1513, koti\fax 801 7285