web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Espoon Sähkön myynnistä

Espoon Sähkön myynnistä

Espoon rahastoissa on 1 mrd mk ja sen lisäksi asuntorahastoissa 0,7 mrd mk. Espoon kaupungin osuus Espoon Sähkön rahastoissa olevista jakamattomista voittovaroista on vajaa 300 mmk. Siten Espoo myi myös 300 mk rahastoissa olevaa omaa rahaansa, eli todellinen kauppahinta oli n. 650 mmk, mikä on paljon alle markkinahinnan.

Espoon johto ei ole hoitanut kaupungin omaisuutta edellytetyllä tehokkaalla ja huolellisella tavalla. Espoon hankintasääntöjen mukaan kun kaupunki myy on sen tapahduttava markkinahintaan. Näin ei tapahtunut, kukaan ei edes tiedä markkinahintaa, koska kaupungin omien ohjeiden mukaista kilpailutusta ei suoritettu. Jopa Kauppalehti ihmettelee, miksi kukaan ei valita ostopäätöksestä.

Kaupungin velvollisuus on kilpailuttaa pienimmätkin asiat, jotta saataisiin kaupungille edullisin hinta. Niin olisi pitänyt tehdä nytkin. Asiantuntija-arvioiden mukaan, kun ottaa huomioon EON suuren koon ja kovan tarpeen päästä Suomen markkinoille, hinnan olisi tullut olla jopa 500 mmk korkeampi. Neuvottelutilanne oli Espoon kaupungille erittäin edullinen ja sen olisi pitänyt näkyä myyntihinnassa.  

Espoo ei tuota Espoon Sähkön myymisestä saaduilla rahoilla peruspalveluja vaan sijoittaa ne. Yksi Espoon Sähkön myynnin syy on, että sijoitustoiminta ei kuulu kaupungin toimialaan.

Fortum omistaa Espoon Sähköstä 27 % ja on yksi suurimpia espoolaisia veronmaksajia. Fortumilta ei edes pyydetty tarjousta. Fortum osti ruotsalaisen Birkayhtiön 9 mdr markalla. Arvatkaapa mistä rahat löytyy: Euroopan toimintojen supistamisen lisäksi Espoosta. Tuskin Fortum jää EON:n panttivangiksi, vaan myy osakkeensa. Ja taatusti parempaan hintaan kuin kaupunki, koska EON saa osake-enemmistön ja Espoon edustajista suurin osa lentää kaaressa Espoon Sähkön hallituksesta.

Sähkön hallituspaikkoja ei jaettu suhteellisuusperiaatteen mukaan, kuitenkin kokoomus otti suurimpana puolueena kaksi hallituspaikkaa ja mm. RKP jätettiin ulkopuolelle, kun siellä myös vastustettiin kauppaa. RKP:tä huomattavasti pienempi Kepu sai RKP:n hallituspaikan. Ennen valtuustokautta puolueet sopivat luottamuspaikkojen jaosta suhteellisuusperiaatteen mukaan. Myös Espoon Sähkön paikoista. Nyt oikeisto petti sopimuksen.

Demokratiaan kuuluu erimielisyydet jotka hoidetaan ääritilanteissa äänestyksin. Siihen ei kuulu, että  vastaan äänestänyt heitetään ulos ko. toimielimestä. Vaalien tulosta tulee kunnioittaa. Sen mukaan demareille kuuluu yksi hallituspaikka.

Kyse ei ole pelkästään sähkön tuotannosta, vaan myös kaukolämmön jakelusta - kuka saa verkot hallintaansa. Kyse on myös kansallisesta omaisuudesta. Kriisitilanteessa saksalaiset päättää saavatko espoolaiset sähköä. Ja jos emme ole sakujen kanssa kavereita loppuu lämpö ja sähkö.

Espoon vihreät äänestivät kaiken sen puolesta, mitä ovat ilmoittaneet vastustavansa:
- He äänestivät ydinvoiman puolesta, EON on Euroopan suurin ydinsähkön tuottaja, mukana 7 suurvoimalassa. EON havittelee Suomen kautta -            Venäjälle rajan taa rakennettaviin ydinvoimaloihin. Niiden poksahdukset säteilee Suomeen.
- Aiemmin ydinvoima oli vihreille kestävän kehityksen vastaista energian tuotantoa, ei enää.
- Aiemmin pieni oli kaunista, nyt suuret ja monopolit ovat kaunista. Talousteorian mukaan valtaan päässeet monopolit nostavat hintoja, koska kilpailua     ei ole. Näin on tapahtunut mm. Ruotsissa.
- Ydinvoimalla sähköä tuottava yhtiö sai Espoosta sillanpääasema ja on jo ilmoittanut halunsa ostaa Vantaan Sähkön.
- Ja tämä kaikki vain yhden hallituspaikan vuoksi.