web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Vammaiset eivät ole tasa-arvoisia

VAMMAISET EIVÄT OLE TASA-ARVOISIA


Kaupungin strategiassa vammaiset mainitaan yhdessä kohdassa. Siinä sanotaan ettei vammaisille tarvitse järjestää pääsyä espoolaisille tarkoitettuihin kulttuuritilaisuuksiin vaan heille pitää järjestää aivan omia tapahtumia, jotka luonnollisesti eivät ole samaa tasoa kuin kulttuurikeskuksen tilaisuudet. Sielläkin hississä on hipaisunäppäimet. Näkövammainen on jo menossa kun vielä yrittää etsiä oikeaa kerrosta.

Kuvitteellinen testihenkilömme asuu Soukassa. Jälleen kerran bussi ei ole aikataulun mukaisesti matalalattiabussi. Bussista ulosastuessa ostarilla on matalia tarpeettomia pylväitä, joihin jo useampi näkövammainen on loukannut itsensä, koska muilla pysäkeillä näitä ei ole. Bussiin ei pääse ylittämättä ajorataa. Jos kulkijamme on pyörätuolissa on turha yrittää yksin kauppaan. Hissiä ei ole ja luiskat kauppatasolle ovat jyrkät. Pitkä kiertotie on, mutta se pitää tietää.

Vammaiset ja vanhukset kärsivät siitä, että lähikauppapalvelut kuolevat. Omena on Soukan kauppojen uusin uhka. Kaupungin sivutoimisto on lopetuslistalla, vaikka Soukassa asuu keskimäärin vanhempaa väkeä. Vanhusten palvelu-, veteraani- ja vammaistalot ovat lähellä.

Pankkeja on vajaan 50 000 asukaan Espoonlahdessa tasan yksi. Onneton on Sammon asiakas. Ajatelkaapa pankkien jonotussysteemiä näkövammaisen kannalta. Omaa vuoroa ei näe ja vaikka kuulisikin naapurilta, niin miten löytää oikea kassa?

Soukan kirjastoon ei edes kannata yrittää pyörätuolilla yksin. Ensin on kapea ja jyrkkä lastauslaituri, hissi ja 7 ovea ja monta mutkaa. Yksi eteinen on niin pieni, ettei ovea mahdu avaamaan, kun pyörätuoli on tiellä. Kirjastoon vievät ulkoraput ovat yleensä jäiset ja lumiset. Kirjaston alakerran katutason tila on tyhjillään ja saatavana halvalla. Kaupunginhallitus on kuitenkin useamman kerran katsonut, etteivät Soukan vammaiset, vanhukset ja lastenvaunuin liikkuvat tarvitse kirjastopalveluja.  

Entäpä kimppakyytisuunnitelmat, jotka kumoavat vammaisen oikeuden yksilölliseen ja tietosuojattuun liikkumiseen?  Kuopiossa kokeiltiin ja luovuttiin. Tulee paljon syytteitä heitteillejätöstä, kun vammainen jätetään kadulle, toisin kuin nykyään, jolloin saa saaton kotiin asti. Ystäväni näkövammainen lautamies joutuu menemään taksilla, koska kimppakyyti luvataan 40 min. sisällä.

Jos Soukassa näkövammainen törmää auton eteen, on syy, että reunakivet on viistottu ilman porrastusta, joka osoittaisi ajotien. Pyörin liikkuvat ja näkövammaiset ovat sopineet 30 mm portaasta.

Espoon arvot ovat asukas- ja asiakaslähtöisyys, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo. Koskevatko nämä vammaisiakin?

Espoonlahden demareitten kokouksessa näkövammainen Raimo Lappalaisen alustuksen kirjasi:
 
Juhani Hakala


Juhani Hakala, Suunnittelupäällikkö
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
Alakartanontie 31 B 6, 02360 Espoo
050 552 1513, koti\fax 801 7285