web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Tukholman tautiTUKHOLMAN TAUTI


Espoossa on Tukholman taudin tartunta. Tukholmassahan demarit ottivat vaaleissa vallan paikalliselta kokoomukselta. Kommentaattorien mukaan syynä oli kokoomuksen liiallinen yksityistämisinto kaupungin omien peruspalvelujen tuottamisen kustannuksella. Sama ristiriita on Espoossakin.

Verrattuna mihin muuhun kaupunkiin tahansa Espoon taloudellinen tilanne on hyvä, meillä ei ole lainaa, rahastoissa on rahaa satoja miljoonia, talousarviolainoja ei ole täytynyt nostaa, veroäyri on alhainen, kiinteistövero pääkaupunkiseudun matalin jne jne. Paniikkijarrutukseen ei olisi siis aihetta.

Paniikki ei ole taloudessa vaan kokoomuksen, RKP:n ja Kepun sisällä. He äänestivät tiukkojen säästöjen puolesta, joista kärsivät erityisesti koulut. Paniikki aiheutuu koulujen kurjistamista vastustavista ärtyneistä vanhemmista. On varsinaista farisealaisuutta valitella Hesarissa koulukurjuutta, kun on itse ensin äänestänyt sen puolesta.

Kyllä huonot ajat ovat edessä, en sitä kiistä. Mutta miksi oikeisto on aina käymässä peruspalvelujen kimppuun?  Nyt kokoomus esittää kaikkien kaupungin maksujen nostamista 6 %. Olen monta vuotta vaatinut selvitystä yksityisten peruspalvelujen kustannuksista verrattuna kaupungin tuotantoon. En ole saanut ja syykin on selvä. Kaupungin tuotantoon ei kuulu yrittäjäriski, voitto eikä markkinavuokrat ja lainan korkokin on paljon halvempi. Vastuu peruspalveluista on kaupungin joten  yksityistä tuotantoa varten pitää rakentaa kaupungin seurantaorganisaatio. Ja se maksaa.

Yksi suurimmista kaupungin talouden heikkenemisen syistä ovat ilmeisesti kaupungin ulkopuolelle maksettavat markkinahintaiset vuokrat. Näistä vaadittiin selvitystä valtuuston seminaarissa. Kaupungin virkamiesjohto yritti vähätellä asiaa ja valtuutetut eivät saaneet vastausta ulkopuolisten  vuokrien kokonaiskustannuksesta. Jos se olisi vähäinen, se kyllä olisi kerrottu.

Juhani Hakala (sd)