web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Demokratia haussa Espoossa?

DEMOKARTIA HAUSSA ESPOOSSA


Demarit ovat Espoossa ilmoittaneet etteivät kaupunginjohtaja Kokkonen (kok)  ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erkama (kok) nauti luottamusta. Sanoivat että lopettavat yhteistyön demareitten kanssa. Me kysyimme, että minkä yhteistyön?

Kunpa kyse Espoossa olisikin vain sähköyhtiö E.ON:sta. Se oli vain heinä, joka katkaisi kamelin selän. Tällä hetkellä on sisällä valtuustokysymys siitä, että kaupunki esittää miljoonien korvauksia ja bonuksia kaupungin organisaatiota kehittävälle konsulttiyhtiölle, kun rahat eivät riitä edes peruspalveluihin. Tavan mukaisesti luottamushenkilöt on pidetty pimennossa tästäkin prosessista. Kuten E.ON:iakaan, ei konsulttityötä kilpailutettu. E.ON:han  oli lähestynyt monia kaupunkeja Suomessa, mutta muut näkivät firman läpi. Tarkoituskaan ei ollut ruveta tuottamaan sähköä Suomessa vaan myydä osakkeet Fortumille komealla voitolla.

Espoo on tulvillaan konsultteja, kun oma organisaatio ei kelpaa. Espoo vuokraa tiloja toiminnoilleen liikekeskuksista ja yksityisiltä markkinahintaan, mikä merkitsee kasvavaa kustannuspommia, koska korkeiden vuokrien vuoksi rahat ei riitä toimintaan.

3-4 vuotta sitten kaupungissa oli kaksi demarikaupunginjohtajaa, entisiä valtuutettuja. He arvostivat demokratiaa ja puolustivat toimialaansa kaupungin keskushallintoa vastaan ja saivat lähteä.

Teknisen toimen toimialajohtaja Louko kieltää olevansa kokoomuslainen, mutta esitteli kaupunginhallituksessa kokoomuksen lautakunnassa hävinneen kannan. Toisella kertaa hän esitteli kaupunginhallitukselle lautakunnassa yksimielisesti kumoon päätetyn asian. Hän sanoo vain, ettei ole postitoimisto, vaikka kuntalain mukaan vain kaupunginhallitus voi muuttaa lautakunnan päätöksen.

Sosiaali- ja terveystoimessa toimialajohtaja Metso keskittää palveluja kaupungin alueellistamisstrategian vastaisesti. Luottamushenkilöiden kantojen ylikävely ja luottamushenkilöiden ulosheittoyritys hakee vertaistaan. Hän sanoo olevansa puolueeton, mutta kristilliset (1 valtuutettu) tekivät kovasti töitä hänen nimittämisekseen. Toiseksi suurimmalla ryhmällä demareilla on 13 valtuutettua, eikä ketään kaupungin johdossa.

Opetus- ja kulttuuritoimen (OKUT) edellinen demariapulaiskaupunginjohtaja sai lähteä, kun uskalsi puolustaa kouluja. Nykyinen toimialajohtaja Wikberg (RKP 7 valtuutettua) toimii päinvastoin: hän ajaa kaupungin johdon supistamistavoitteita toimialaansa päin. Minulle soitettiin lautakunnan puheenjohtajana budjettineuvotteluista kun toimialajohtaja ei tuntenut toimialaansa riittävästi. Samaa valittaa hänen alaisensa ja toimialan sisällä on syvä juopa viime budjettineuvottelujen jälkeen. Alemmat virkamiehet arvostelevat toimialajohtajaa aivan avoimesti.

Wikberg siirsi kuntalain vastaisesti budjettirahoja lautakuntien välillä, vaikka valtuuston oli ne ohjannut lautakunnille. Hän on jättänyt viemättä lautakunnan päätöstä kaupunginhallitukselle, kun ei pitänyt siitä. Toisen kerran hän kyllä vei päätöksen, johon liitti oman loppukaneettinsa, että virka- ja luottamushenkilöt valehtelee. Tämä syksy on ollut katastrofi.  Sitä lähellä kyllä oli jo viime syksykin, jolloin valtuusto asetti raamit, joita lautakunta noudatti, mutta ei Wikberg.

Tänä vuonna kaikki OKUT:n viisi lautakuntaa päättivät budjetin eri tavalla kuin Wikberg esitteli. Valtuuston päättämän ohjesäännön mukaan toimialajohtaja tekee esityksensä lautakuntien päätöksen pohjalta.

Wikberg ilmoitti julkisuudessa, ettei aio noudattaa yhdenkään lautakuntansa budjettipäätöstä. Wikbergin päätös olisi sulkenut joka toisen kirjaston. Aineistorahaakin piti alentaa, kun voimme lainata kirjoja Helsingistä. Lautakunnan päätös toteutui, yhtään kirjastoa ei tarvitse sulkea. Tästä huolimatta hän luetteli syksyllä julkisuudessa mitkä kirjastot ”lautakunta aikoo sulkea”, aiheuttaen valtavan hädän kyseisillä paikkakunnilla.  Aiemmin meillä oli toimialajohtajan kanssa jatkuvia palavereita, joissa kävimme läpi lautakunnan alueella olevia toimintoja ja ongelmia. Nyt ei ole edes keskusteluyhteyttä, Wikberg käy lautakuntani kokouksissa 2-3 kertaa vuodessa.

Tämä kaikki on tapahtunut kokoomuksen (25 valtuutettua) hyväksynnällä ja tuella. Se on riittävän suuri ja sillä on RKP:n ja Kepun tuella valtuuston enemmistö. Sen ei ole tarvinnut neuvotella ja välittää muiden puolueiden kannasta, mikä on aiheuttanut jatkuvaa riitaa. Erityisesti edellinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka J. Karin mielestä demokraattiset menettelyt vain hidastivat selvien asioiden etenemistä, ja niinpä asiat jäi toteutumatta, kun lautakunnat yritettiin ylikävellä (esim. Oittaa). Nyt hänet on tuomittu jääviydestä kaupunginsuunnittelulautakunnan puheenjohtajana ja hallinto-oikeus katsoo, että hän helsinkiläinen, kun on siellä asunut jo pitkää.

Kokoomus on pahasti hajallaan, joten se ei pysty löytämään selvää linjaa kaupungin johtamisessa, mikä syö sen kannatusta. Kuitenkin merkkejä on jo ilmassa muutoksesta. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Mäkelä arvosteli voimakkaasti Espoon budjettimenettelyä, jossa edes kaupunginhallituksella ei ole sananvaltaa kaupunginjohtajan esityksen rakentamisessa.

Myös valtuuston varapuheenjohtaja Eero Akaan-Penttilä arvosteli sos. ja terv. puolen budjettia, josta ei edes selviä, pystyykö Espoo hoitamaan lakisääteiset velvoitteensa. Vain 4 demarivaltuutettua äänesti ponnen puolesta, vaikka yhtenäkään vuonna ei ole selvitty ilman lisäbudjettia alibudjetoinnin vuoksi. Demarithan joutuivat luopumaan puolueista eniten peruspalveluihin liittyvistä budjettitavoitteistaan eli neuvottelut menivät puolueista heikoiten.

Juhani Hakala
Varavaltuutettu
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
Espoo