web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Rajaton kilpailu

RAJATON KILPAILU

Kokoomuslaisen Tommi Laakson mukaan (LV 11.4) ”Kansakuntana Suomi uskoo kilpailuun. Kun markkinoiden annetaan toimia kunnolla, saamme tavarat ja palvelut edullisemmin ja laadukkaammin”.

Suomalaisten enemmistö, hallitus ja presidentti uskovat pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan. Se pitää huolta lapsista, lapsiperheistä, opiskelijoista, sairaista, työttömistä, vanhuksista, eli ihmisistä joiden ostokyky on tilapäisesti tai pysyvästi heikentynyt. Monet ovat Laakson vapaan kilpailun uhreja. Laakso haluaa parantaa yritysten kilpailukykyä, minä ihmisten ostokykyä ja siinä on iso ero. Kilpailua täytyy joskus rajoittaa esim. kansalaisten terveyden suojelemikseksi.

”Kuntien tulee yhä enemmän suuntautua avoimille markkinoille..” Tämä ei todellakaan ole kunnan tehtävä vaan asukkaiden palvelujen tuottaminen.

”Terveydenhoito maksaa liikaa suhteessa kansakunnan maksukykyyn ja palvelut koetaan silti monin paikoin riittämättömäksi.” Siis ihmisiä on liian kallista hoitaa, joten jätetään hoitamatta. Lääkkeenä Laakso lisäisi vapaata kilpailua, minä selvittäisin miksi ihmiset sairastaa ja miten sitä voidaan ennaltaehkäistä. Laakso toteaa myös vanhusväestön kasvun, mutta lupaa kokoomuksen puolesta ettei vanhuspalveluiden tuotantoon käytettävä rahamäärä tule kasvamaan.

Mitähän kaupungin henkilöstö tykkää väitteistä, että eivät ole asiakasystävällisiä. Jatkuvan kilpailutushan alla he suorastaan riemuitsevat tulevasta irtisanomisesta. ”Työtyytyväisyys heikkeni Espoon kaupungin töissä” uutisoi Länsiväylä.

Kilpailutus on hyvä huippujen tasaaja. Muta yksityisellä sektorilla ammattitaito on suppeaa ja yhteen ongelmaan keskittyvä. Kaupungilla on ihmisen kokonaisvaltainen hoitoketju ja sen kehittäminen hallussaan. Yksityisille menee helpot ja halvat tapaukset, kaupunki hoitaa kalliimmat ja ammattitaitoa vaativat. Kaupunki haluaa ihmiset terveeksi, yksityiset lisää asiakkaita. Laki ei sido yksityisiä tuottajia vaan kaupunkia, jonka on ylläpidettävä ylimääräistä valvontaorganisaatiota. Kaupungin tuotannolla on veroetuja, valtionavustuksia, alempi korko, ei tarvitse rahastaa voittoa eikä riskiä. Eli palvelut maksaa yksityisellä käyttäjällä enemmän. Synergiaetuja on kaupungilla paljon, kun koko palvelutuotanto on samassa ketjussa. Kaupungin tuotanto ei lopu konkurssiin. Huono kilpailutus laskee aina laatua, tämän Laaksokin myöntää.  Kaupunki ei voi vaikuttaa yksityisen tuotannon määrään ja laatuun, vaan sen määrää markkinat. Yksityiset eivät sitoudu kaupungin strategiaan ja tavoitteisiin.

Kilpailutus on Espoossa ideologinen, poliittinen ratkaisu. Tilanne olisi toinen, jos yhdessä voisimme käydä em. seikkoja läpi ja etsiä asukkaalle paras tuotantoratkaisu. Myöskään sitä ei ole haluttu selvittää tuleeko kaupungin palvelujen tuotannon ulkoistaminen todella halvemmaksi.

Juhani Hakala (sd)