web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Espoon taloutta tuhotaan

ESPOON TALOUTTA TUHOTAAN


Espoon talous syöksyy lujaa. Ja syynä on pitkälti Espoon itsensä tekemät päätökset.  Useimmiten niistä löytyy kaupungin ylimmän johdon ja/tai kokoomuksen puumerkki.

Esimerkiksi Espoossa on kova kiista yksityistämisestä. Sosiaali-, terveys- ja koulukulut muodostavat 75 % kaupungin käyttötaloudesta. Niiden kaikkien tuottaminen on Espoossa paljon kalliimpaa kuin muissa suurissa kaupungeissa. Kyse on isoista rahoista. Ainoa ero muihin on, että Espoo tuottaa eniten ostamalla yksityisiltä. Se vaatii kaupungilta uudet kilpailutus- ja valvontaorganisaatiot. Kaupunki ei maksa veroja, ei voittoa, ei riskiä, eikä korkeita korkoja ja vuokria. Pakkohan yksityisen on olla kaalliimpaa.

STM huomautti Espoota päivähoitolain rikkomisesta, kun oli päätetty, että puolet tuotantoa on yksityistä. Mutta kun yksityisiä tuottajia ei ollut tarjolla, ei voinut lisätä kaupunginkaan tuotantoa, kun se olisi muodostanut yli puolet tuotannosta.

Espoossa on 20 vuoden markkinahintaisissa vuokrasopimuksissa yksi vanhan mummon miljardi markkaa (172 mil e). Ne on tehty hyvinä aikoina, ne ei jousta huonoina aikoina. Ainoa mistä voidaan joustaa on kaupungin itse tuottamat terveys- ja koulupalvelut.

Esimerkiksi kirjastojen vuokrakustannukset ovat nousseet muutamassa vuodessa 15 %:sta 35 %:iin kirjaston budjetista. Uusien tilojen vuokrat revitään toimintamenoista. Tänä vuonna on jouduttu supistamaan aukioloaikoja, ensi vuonna joudutaan sulkemaan yli puolet lähikirjastoista jos toimialajohtajan budjettiesitys menee läpi.

Vain kilpailuttaminen tarjoaa halvimman ratkaisun. Espoossa ei kilpailuteta vaan rakennuttaja ihan kuin vahingossa tuottaa itselleen juuri sellaisen rakennuksen, jota kaupunki juuri tarvitsee. Niin kuin vaikka kirjaston tai terveysaseman. Liiketoiminnan tukemiseen menee sekin, kun kustannukset nousee kolminkertaisiksi, kuten Kilon terveysasemassa.

Jos Espoo käyttäisi verovaroja palvelujen tuottamiseen eikä elinkeinoelämän tukemiseen, verovarat riittäisi hyvin peruspalvelujen tuottamiseen. Ei ihme, että  elinkeinojärjestöt kehuu Espoota yritysystävällisenä kaupunkina. Ihan hyvä niin, mutta kaupunki on kyllä perustettu Kuntalain mukaan peruspalvelujen tuottamiseksi asukkaille.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
Espoo