web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Peruspalvelut kuntoon

Peruspalvelut kuntoon

Helsinki on toipumassa talouskriisistään.  Viime vuoden pelastajana toimi Helsingin Energia, sen tuloksesta kaupunki sai 160 miljoonaa. Loppu budjetista kerätään Energian ja muiden kaupungin liikelaitosten ylimääräisellä tuloutuksella.

Juuri samoista mutta päinvastaisista syistä Espoo ei saa talouttaan kuntoon, koska se on myynyt liikelaitoksensa, munivat kultamunansa. Espoon sähkö myytiin E.ON:lle, nyt kaupunki on ostamassa samoja osakkeitaan takaisin.  Osto rahoitetaan lainarahoituksella, mutta uhattuja peruspalveluja ei voi lainarahalla säilyttää edes nykytasollaan

Ei ihme että liike-elämän järjestöt pitää Espoota mallikaupunkina. Asukasjärjestöt taas ovat tasan päinvastaista mieltä. Espoo on saanut STM:ltä huomautuksia (esim. päivähoito) siitä, ettei tarjoa asukkailleen edes lain edellyttämiä palveluja.

Liike-elämää tuetaan Espoossa monin tavoin. Kilon terveysaseman vuokra kolminkertaistui rakennusvaiheesta, nyt lisätiloja ei tarvitakaan ja lisätilat ovat tyhjillään. Kaupunki maksaa 10 miljoonaa euroa 20 vuoden sopimuksella näistä tyhjistä tiloista. Nuorisolautakunnan budjetti on 6 milj e.

Kaupunki luovutti samaiselle YIT:lle liike- ja kirjastotontin ilman mitään kilpailutusta. Siitä olisi saanut hyvät rahat, koska tontti on keskeisellä paikalla ja moni rakennusliike oli siitä kiinnostunut. Kaupunki maksaa markkinavuokraa ostoskeskusten kirjastoista, vaikka ne tuovat esim. Selloon 4000 asiakasta päivässä ja kaupunki on vakavarainen maksaja.

Ulkopuolisissa vuokrissa on rahaa kiinni 172 milj e eli yksi vanhan mummon miljardi. Vuokrat pitää kerätä toimintamenoista, mikä on ajanut mm. kirjastot ahdinkoon. Vakavampi asia on se, että 20 vuoden sopimukset on tehty hyvinä aikoina, ne ei jousta huonoina aikoina, ainoa mikä  joustaa  on kaupungin tuottamat terveys- ja koulupalvelut. Espoon on turha valittaa huonosta taloudesta niin kauan kun kilpailutukseen liittyvistä ideologisista syistä ei haluta selvittää miksi peruspalvelujen tuottaminen (75 % budjetista) on Espoossa selvästi kalliimpaa kuin muissa suurissa kaupungeissa.