web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Valaitunnelmia

Vaalien jälkeen Espoossa


Kiitos ensiksi puolueen johdolle siitä kaikesta henkisestä ja fyysisestä tuesta, jonka Espoossa saimme.  Se oli kovasti tarpeen.

Mutta niin vain kävi ettei paikat lisääntyneet, vaikka ehdokkaat olivat todella kiitettävästi ja näkyvästi turuilla ja toreilla. Kokemuksen karvaalla kynällä sanon, ettei kirjoittaminen tai taistelu kirjastojen ja kulttuurin puolesta koko vaalikauden tuo ääniä, pitää näkyä, pitää olla käsin kosketeltava. Mutta työ jatkuu, siemenet on kylvetty.

Äänimäärämme kyllä kasvoi Espoossa, mutta ei riittävästi. Yhdeksi syyksi on nähty, että Espoossa on iso kokoomuslainen enemmistö, joka ei tippakaan seuraa politiikkaa. Kokoomus kuitenkin teki parhaan vaalityön demareitten puolesta. Porvarilla on omat asiat on niin hyvin, ettei tarvitse välittää muista.

Toiseksi syyksi on nähty nuorten miesehdokkaiden puutteen. Se korjaantuu vain nostamalla heidät nyt merkittäviin luottamuspaikkoihin kouliintumaan vaaleja varten. Tässä taas on kahdenlaisia ongelmia. Joidenkin ”ukkojen” ei anneta tehdä nuorille tilaa ja taas toiset ei ymmärrä tehdä tilaa. Tarvitaan kuitenkin pitkän tähtäimen suunnitelma nuorten mukaan ottamiseksi, tietoista kouluttamista.

Espoossa haasteita tulevalle vaalikaudelle on monia. Yksi tärkein on kaupungin johtaminen. Heikko kaupunginhallitus (KH) on antanut ohjansa virkamiehille. Kaupungin johto taas ei välitä toiminnan sisällöstä, vaan pelkästään taloudesta. Lainoja voi ottaa osakkeiden ostoon, mutta ei peruspalveluihin.

Tästä taas on seurannut, että fiksu, pidetty ja arvostettu keskijohto turhautuu ja hakeutuu muualle.  Ei KH voi seurata sivusta miten luottamushenkilöiden kanssa hyvää yhteistyötä tekevä keskijohto lähtee toinen toisensa perään ovet paukkuen. Demokratia on palautettava Espooseen. KH ei voi sallia, että toimialajohtajat vain lisäävät omaa valtaansa, eivätkä välitä lautakuntien päätöksistä.

Ehkä yksi syy ongelmiimme on, että demareitten linja ei ole ollut yhtenäinen. Valtuustossa demarit tekevät valtuustokysymyksiä asioista, jotka kaupunginhallituksendemarit ovat jo hyväksyneet, mutta eivät ole kertoneet tätä muille. Lautakunnat ja KH ovat olleet liian usein eri linjoilla. Viimeksi olimme KH:ssa HUS:sin yksityistämisen kannalla. Vaalimenestys edellyttää, että näymme yhtenäisinä ulospäin. Se taas merkitsee, että tieto kulkee sisällämme hyvin ja nopeasti.

Demarit ovat todenneet Espoossa, että tulisi hakeutua yhteistyöhön kokoomuksen kanssa, jolla on kaksi kertaa enemmän valtuutettuja.  Tähän liittyy monta sudenkuoppaa, niin paljon on vanhemmilla tovereilla hampaankolossa. Eli tähän yhteistyöhön pitää saada koko porukka mukaan, jos siihen lähdetään. Muuten porukka repeää.

Meidän tulee olla johdonmukaisia vaalikampanjallemme. Jotta päästään yhteistyöhön on sovittavat, että palvelut tuotetaan tehokkaasti ja taloudellisesti. Tämän vuoksi on selvitettävä miksi 75 % peruspalvelujen tuotannosta on kalliimpaa kuin muissa suurissa kaupungeissa. Jos syy on yksityistäminen, se pitää harkita uudelleen, koska kaupungin tehtävä ei voi olla yksityisen elinkeinoelämän tukeminen, vaikka elinkeinojärjestöt tästä Espoota kiittää.  Samaa koskee yksityisiä vuokratiloja. Seinät ovat komeat, muttei ole rahaa toimia niiden sisällä. Yksityisten kanssa tehdyt sopimukset eivät jousta, joten kaupungin omaa tuotantoa pitää supistaa, kun rahat ei riitä. Kokoomus on asettanut mahtavia väestövastuutavoitteitta, kouluissa on monipuolinen kurssitarjonta mutta näihin ei kuitenkaan budjetoida rahaa tavoitteita vastaavasti.

Pelkällä vaalityöllä emme saa kannatustamme kasvatettua. Se onnistuu vain yhtenäisellä porukalla. Asiat voi olla vaikeita, mutta puhutaan asiat halki keskenämme ja ollaan yhtenäisiä ulospäin. Tämä edellyttää hyvää sisäistä tiedonkulkua.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
Varavaltuutettu