web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Johtamiskonsultteja Espooseen

Johtamiskonsultteja Espooseen!


Jos Espoossa johonkin konsultteja tarvitaan niin kaupungin johtamiseen. Espoota johdetaan kuulemma kuin liikeyritystä. Kuitenkaan mikään liikeyritys ei toimi, jos sen hallitus ja toimiva johto ovat jatkuvasti eri mieltä. Viitaan vain tarkastuslautakunnan kertomuksesta valtuustossa käytyyn erittäin kriittiseen kaupungin johtamista koskeneeseen keskusteluun.

Espoossa hallitus eli poliitikot vain valittaa menetettyä valtaansa eivätkä pysty tekemään asialle mitään. Poliitikot eivät tue tosiaan eri organisaatiotasoilla (samankaan puolueen sisällä) linjalla lautakunta - kaupunginhallitus - valtuusto. Liian usein varsinkin edellinen kaupunginhallitus asettui toimialajohtajien puolelle ja lautakuntien yksimielisiä päätöksiä vastaan.

Tosin joskus kyllä jää miettimään onko tilanne Espoon valtapuolueen kokoomuksen tavoittelema. Tarkastuslautakunta runttasi juuri yksimielisesti sovelletun yksityisen tuotannon mallin yhtenä ehkä tärkeimpänä syynä Espoon talousongelmiin. Kuitenkin kokoomus haluaa sen edelleen strategiseksi tavoitteeksi.

Sama hallinnon ristiriitatilanne on myös toimialoilla. Sosiaali- ja terveystoimessa tapahtuu moka mokan jälkeen ja lakeja rikotaan ja huomautuksia tulee. Lautakunnan puheenjohtaja arvosteli Länsiväylän Puheenvuoropalstalla tosi kitkerästi toimialan virkamiesjohtoa. Kun henkilöstön aika menee kehittämiseen lukuisissa projekteissa ja konsulttien mokien korjaamiseen, ei kukaan ehdi hoitaa varsinaisia töitään. Suurimpana syynä esim. tietojärjestelmien ja  kansalaisten hakemusten takelteluun ovat asiantuntemattomien ulkopuolisten konsulttien valmistelemat tietojärjestelmät.   TOP-hanke taas siirsi väkeä tuottavasta työstä hallintoon kehitysprojektien kanssa leikkimiseen.

Epäkohtien tunnistaminen ja tunnustaminen on kehityksen edellytys. Espoossa sitä pidetään arvostelijan luonnevammana.

Ylimmän johdon ainoa tavoite on säästäminen, mikä käytännössä tarkoittaa verovarojen luovuttamista konsulteille, vuokriin ja kalliimpaan yksityiseen tuotantoon. Tähän menee rahaa 1,5 kertaa enemmän kuin koko kaupungin lainakanta (vajaa 200 milj € !). Toisaalta taas tulos- ja toimintayksiköiden virkamiesten ja lautakuntien yhteinen päätoiminen tavoite on pitää edes jonkinlaista huolta palvelujen määrästä ja laadusta ja taistella siksi toimialajohtajia vastaan. Eli tavoitteet ovat totaalisesti erilaiset.

13~000 työntekijän yritystä ei voisi hoitaa niin, että toimiva johto ja hallitus ovat eri mieltä toiminnan tavoitteista. Jos Espoo olisi liikeyritys se olisi jo konkurssissa tai ainakin johto vaihdettu.  

Muistuttaisin, että kokoomuslainen valtuuston puheenjohtaja on kiinnittänyt vakavaa huomiota tähän ristiriitaan. Ongelma onkin kaupunginhallitus, joka vastaa käytännön toiminnasta. Niin kauan kun se ota huomioon lautakuntien päätöksiä mitään muutosta ei tapahdu. Toimialajohtajat voivat vapaasti kaupunginhallituksen siunaamana esittää lautakuntien yksimielisten päätösten vastaisia kannanottoja julkisuudessa ja esittelyteksteissä.

Espoosta puuttuu poliittinen johtajuus. Olisikohan pormestarimallin aika? Se palauttaisi jälleen Kuntalain mukaisesti vallan poliitikoille ja mahdollisuuden vaikuttaa myös strategian käytännön toteuttamiseen. Silloin loppuisi myös valtuutettujen jatkuva hedelmätön kaupungin johdon arvostelu. Kannettu vesi kun ei pysy hanhen selässä

Juhani Hakala (sd)