web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Tapiolan suunnittelusta

Kilpailu Tapiolan suunnittelusta


Länsiväylässä on keskusteltu Tapiolan tulevaisuudesta. Edessä on Tapiolan historian rankin uudisrakennusvaihe. Tapiolan ilme muuttuu rajusti erityisesti sen reunoilla Länsiväylän ja Kehä I:n varrella, joita ajaa päivittäin kymmeniä tuhansia autoja. Haluammeko, että Tapiola näyttää ulospäin betonikolossilta?

Jos uudisrakentaminen tapahtuu täysin tehokkuusnäkökohdista, ottamatta huomioon kansainvälisesti arvostettua Tapiolan kulttuurimaisemaa, pirstaloituu puutarhakaupunki entisestäänkin. Uudisrakentaminen voisi toimia päinvastoin. Espoon kaupungilla tulee olla selkeä tahtotila miten se kehittää jatkossa Tapiolaa. Suunnitelmia on vireillä eri tahoilla, mutta ne pitää yhdistää tosiaan ja Tapiolaa tukeviksi.

Alun perin annettiin Suomen huippuarkkitehdeille Tapiolassa korttelit, jotka he saivat suunnitella.  Samaa ideaa voisi käyttää nytkin soveltaen. Kutsutaan huippuarkkitehdit kilpailemaan siitä miten nykyisen tiedon ja kauneuskäsityksen mukaan Tapiolaa tulisi kehittää kokonaisvaltaisesti sen alkuperäisiä arvoja kunnioittaen.

Tapiolan kulttuuritarjonta on kehittynyt ja kehittyy edelleen rajusti. Metron myötä se tulee helsinkiläistenkin saataville. Satsataanko Tapiolan ilmeessä kulttuuriin vai kaupallisuuteen? Miten aikanaan kansainvälistäkin huomiota keräävä WeeGee sidotaan Tapiolalaiseksi kulttuuri-instituutioksi?  Myös teatteritalo ja kulttuurikeskuksen lisärakennus tulevat luomaan Tapiolan kulttuuri-ilmettä.

50 vuoden kuluessa Tapiolan viereen on kasvanut kansainvälisesti tunnustetut huipputeknologian korkeakoulu ja yrityskeskittymä. Ne myös omalta osaltaan luovat Espoon ilmettä. Niiden pitäisi tukea toisiaan, mutta miten ne nyt on liitetty arkkitehtonisesti Tapiolaan? Erottavatko Kehä I ja Karhusaarentie ne arkkitehtonisesti ja henkisesti täysin omiksi muista riippumattomiksi kokonaisuuksiksi? Onko se hyvä? Luulisi Keilaniemen yritysten olevan kiinnostuneita kilpailuttamaan kauneusarvoilla ympäristönsä ja tukemaan Tapiolan kulttuuri-ilmettä ja -tarjontaa

Kulttuurilautakunta on laittanut virkamiesvalmisteluun jäsen Esa Kivivuoren aloitteesta Tapiolan uudisrakentamisen kokonaisvaltaisen suunnittelun kilpailuttamisen.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja