web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Espoon hallintomalli uusiksi

Espoon hallinto uusiksi


Kansanedustaja Susanna Rahkonen esitti Espooseen pormestarimallia. Keskustelussa on jopa esitetty, että lautakuntien puheenjohtajat olisivat ”toimialapormestareita”. Näin pitkälle Espoossa tuskin mennään, mutta ainoa tapa palauttaa demokratia toimialoille on siirtää toimialajohtajat lautakuntien alaisuuteen kaupunginhallituksen (KH) alaisuudesta.

Näin poistettaisiin Espoon demokratian pahin ongelma: lautakunnat ja toimialan virkamiesjohto vetävät monissa asioissa aivan eri suuntiin, koska toimialajohtajan ei tarvitse esitellä asioita KH:ssa lautakuntien päätösten mukaisesti. Tällöin yleensä lautakunta ja asiasta vastaava toimintayksikkö ovat samaa mieltä asiasta, mutta yksiköt joutuvat kirjoittamaan tahtonsa vastaisen esittelytekstin.

Tällä hetkellä Espoon lautakunnilla ei ole samaa poliittista päätösvaltaa kuten muissa kunnissa. Lautakunnissa pitää olla koko varuillaan, jotta ehtii varoittaa KH:n jäseniä, jos toimiala esittelee lautakunnan päätöksen vastaisesti. Varuillaan pitää olla myös sen vuoksi, että toimiala saattaa ajaa jääräpäisesti jotain asiaa, vaikka asiasta olisi useammankin poliittisen elimen erilainen päätös. Tai toimialajohtaja voi ottaa julkisuudessa kantaa asioihin jotka kuuluvat lautakunnille ja joita lautakunta ei ole käsitellyt, tai jopa saattavat käyttää suoraan lautakunnan päätösvaltaa, kuten on käynyt. Toimialajohtajien ainoa tavoite tuntuu olevan kaiken toiminnan supistaminen, luottamushenkilöt taistelevat, että edes lain edellyttämät palvelut tarjottaisiin kuntalaisille.  

Talousarviopäätös on vuoden tärkein päätös. Esimerkiksi koko nykyisen Sivistystoimen (SITO) toimialajohtajan aikana hän ei ole vienyt kertaakaan budjettia KH:lle lautakunnan päättämällä tavalla. Ja lautakunta on usein saanut suurella työllä ja vaivalla samat asiat takaisin budjettiin puolueiden budjettineuvotteluissa. Onko tässä järkeä? Varsinkin kun viime syksynä SITO:n virkamiehiä kiellettiin antamasta lautakunnille tietoa niiden budjeteista, vaikka valtuuston puheenjohtaja nimenomaan on korostanut, että päättäjien pitää tietää mitä luvut pitää sisällään.

Kaupungin poliittinen johto on tunnustanut tilanteen ja pyrkiiesim. budjettimenettelyä kehittämällä lisäämään lautakuntien vaikutusmahdollisuuksia. Nämä jäävät kuitenkin kosmeettisiksi niin kauan kuin toimialojen johdon ei tarvitse noudattaa lautakuntien päätöksiä. Sen vuoksi esitän, että ensi vuonna valittavat toimialajohtajat toimivat lautakuntien alaisuudessa ja niiden päätöksiä toteuttaen.


Juhani Hakala
Espoon kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja