web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Huumori pois jukisilta paikoilta

HUUMORI POIS JULKISILTA PAIKOILTA

Nimimerkki Jenni vaatii, että julkisille paikoille sijoitettu taide ei saa vaatia huumorintajua ja ihmettelee miksi ruma taidetta sijoitetaan niin, ettei sen katsomiselta voi välttyä. Esimerkkinä hän käyttää WeeGee-talon risteyksessä olevaa Taidepoliisipatsasta (LV 25.10.06).

Hyvä Jenni. Se että poliisilla on paiseita ja kolme kättä ei ole välttämättä huumoria, se on enemmänkin mielikuvitusta. Siispä kielletään mielikuvitus taiteilijoilta ja julkisilta paikoilta.

Muuten itse syyllistyt pahasti mielikuvitukseen kun näet patsaassa natsi- ja hevitunnuksia. Kukaan muu niitä ei ole havainnut edes mielikuvitusta käyttäen. Muiden mieli ei askartele niissä asioissa.

Siis ruma taide paikkoihin joissa ihmiset eivät sitä näe. Museoihinko?  Ja jotta ei tule riitaa, pitää olla Jennidiktaattori, joka sanoo mikä on kaunista taidetta.

Yhteiskunta, jossa huumorintajua ja mielikuvitus on kielletty julkisilla paikoilla, toimii varmasti häiriöttä Mutta tarvitaan huumori- ja mielikuvapoliisi - siis taidepoliisi .- joka valvoo, ettei huumoria ja mielikuvitusta käytetä myöskään vapaa-ajalla. Vankilat ovat silloin hauska paikka. Siellä ovat kaikki huumorintajuiset ja mielikuvitusrikkaat ihmiset uudelleen koulutuksessa. Konsultteina käytetään Neuvostoliiton aikaisia uudelleenkoulutusasiantuntijoita.

Taidehan on kykyä nähdä asiat eri tavalla: yhdistellä vanhoja asioita ja käsitteitä uudella tavalla.  Sitä kutsutaan myös luovuudeksi, mikä on kehityksen tärkein edellytys.  Luovuuden käyttövoima on mielikuvitus ja huumori. Kun ne lakkaavat, loppuu myös teollisuuden innovatiivisuus. Kaikki ja kaikkien pitää nähdä samalla tavalla. Suomen pitää taas keskittyä raskaaseen tehdasteollisuuteen.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja