web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Kielipolitiikkaa

KIELIPOLITIIKKAA?


Olen samaa mieltä Länsiväylän pääkirjoituksen kanssa (5.11.06): kaksikielisyys on rikkaus ja Espoossa on tehty paljon sen eteen. Ruotsinkieliset ovat Espoossa suomenkielisen enemmistön päättämien palvelujen suhteen täysin tasavertaisia. Mutta suomenkieliset eivät ole tasa-arvoisia niiden palvelujen osalta, joita ruotsinkieliset virkamiehet valmistelevat.

Sivistystoimen (SITO) toimialajohtaja Wikberg oli aiemmin RKP:n valtuutettu. Suomenkielinen koulutoimi valittaa jatkuvaa kroonista rahapulaa. En ole kuullut samaa valitusta ruotsinkieliseltä puolelta.

Keski-Espoossa oli kansanliike kulttuuritilojen saamiseksi Keski-Espooseen. Alueen asukasyhdistykset ja valtuutetut ajoivat asiaa yksissä toimin.  Eivät saaneet tiloja SITO:n johdon vastustuksen vuoksi. Että se demokratiasta.

Espoonlahdessa oli sama tilanne. Kaikki paikalliset asukasyhdistykset ja poliitikot vaativat kulttuuritiloja. Wikberg vastusti tiukasti. Hän kuitenkin joutui antamaan periksi ja ajoitti hankkeen 10 vuoden päähän, kun Lippulaivaa oli jo laajennettu. Poliittisen painostuksen vuoksi Espoonlahteen tulee tilat, mutta rajusti karsittuna. Mm. taiteen perusoppilaitokset ovat kiinnittäneet kaupunginvaltuutettujen huomiota opetustilojen puutteeseen Espoonlahdessa. Työväenopiston tilatarve on krooninen ja aiheuttanut sen, että Työväenopiston opetus on vähäistä Espoonlahdessa.

Nyt Tapiolaan on tulossa ruotsinkielinen kulttuuritalo Vindängen. Tapiolassa on runsaat 3000 ruotsinkielistä, Keski-Espoossa ja Espoonlahdessa lähes 100~000 asukasta. Sitten tietysti sanotaan, että Vindängen palvelee kaikkia Espoon ruotsinkielisiä, heitä on 20~000.

Jos siis Vindängen palvelee kaikkia Espoon Ruotsinkielisiä, niin miksi se ei voi sijaita Espoonlahdessa? Oltaisiin tehty riittävän kokoinen yhteinen talo kaikille kielestä riippumatta. Ovathan kaikki muutkin kulttuuritilat ruotsinkielisten käytössä.  Olisi säästetty kaupungin rahaa. Ja paljon. Minusta Folkhälsan voisi olla Espoonlahdessakin rakentaja, jos se siitä on kiinni.

Kulttuurilautakunta on lähtenyt eri suuralueiden tasapuolista kulttuuritarjonnasta. Tapiolassa on kulttuuritarjonta todella runsasta, Espoonlahdessa ei ole minkäänlaista kulttuuritilaa. Tapiolassa on jo useampi taiteen perusoppilaitos, nyt tulee yksi lisää Keski-Espoosta. Espoonlahdessa ei ole yhtään oppilaitosta.

Toisaalta ei ehkä voine puhua koko RKP:n linjasta, koska paikalliset RKP-läiset ovat olleet yhteisessä rintamassa suomenkielisten kanssa yhteisten paikallisten tilojen saamiseksi. Me emme halua tiloja vain suomenkielisille.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja (sd)