web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Fortum jälleen!

Fortum jälleen!

Loppuvuodesta Fortum yritti nostaa sähkön hintaa muka tukkuhintojen nousun vuoksi. Sähkön spothinta viime syyskuussa oli n. 70 €/MWh. Marraskuussa se oli tasoa 50 €/MWh ja loppuvuodesta tasoa 30 €/MWh. Ja niin Fortum yllättäen huomasikin, että hinnat olivat laskeneet ja perui hinnankorotuksen, vaikka hinnat olivat olleet jo pitkään laskusuunnassa.

Fortumin mukaan asiakkaiden reaktioilla ei ollut mitään vaikutusta asiaan. Ne vain sattumalta ajoittuivat samaan ajankohtaan. Toisin sanoen Fortum ilmoitti, ettei se välitä asiakkaidensa mielipiteestä.

Nyt on käynyt ilmi, että sähköyhtiöt ovat perineet liikkaa siirtohintoja. Siirtohinnoissa sähköyhtiöillä on alueellinen monopoli, jota ne härskisti hyödyntävät rahastuksessaan. Se kävi taas hyvin ilmi, kun valvova viranomainen kertoi sähköyhtiöiden ylihinnoitelleen siirtohinnat. Asiakkaita arvostavat yhtiöt esim. Helsingissä ja Vantaalla ilmoittivat palauttavansa yliperityt maksut heti tai alentavansa siirtohintoja, niin että hinnat tasaantuvat v. 2008 loppuun mennessä.

Mitä tekee Fortum? Lehtitietojen mukaan se aikoo periä korkeampia laittomia hintoja v. 2008 asti. Se ei ole ilmoittanut hinnanalennuksesta. Se ei ole myöskään päättänyt vielä palauttaa ylihintoja vaan harkitsee asiaa ja palauttaa rahat aikaisintaan vuonna 2008. Se siis harkitsee asiaa jonka muut viranomaismääräyksestä suorittavat välittömästi.  Luonnollisesti Fortum ei palauta korkoja asiakkaille luvatta otetusta pakkolainastaan vaan siirtää ne suoraan johtajiensa optioihin.

Ylihintojen perintä ei ole Fortumille niin tärkeä asia, että ilmoittaisi siitä lehdistötiedotteellaan, tai suoraan asiakkailleen tai www-sivuillaan.  

Juhani Hakala