web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Espoon rakennusvalvonnasta

RAKENNUSVALVONTA EI OLE SAMA KAIKILLEMuutama taloyhtiö omistaa rantaa Soukan rantatien varressa Alakartanontien risteyksestä Lippulaivaan päin. Ranta on rantatien mutkan kohdalla ruma ja hoitamaton verrattuna viereisiin kaupungin puistoalueisiin. Aikanaan otimme yhteyttä kaupunkiin ja halusimme kunnostaa ja istuttaa tontin, ruopata ja rakentaa pienen laiturin. Vastaus oli, ettei se ole mahdollista vahvan kaavan mukaan.

Kaavassa ko kohdassa kulkee kevyen liikenteen väylä täyttömaalla tonttimme meren puolella. Teknisen toimen mukaan tietä tuskin koskaan rakennetaan, koska Rantatie kulkee aivan rannassa ko kohdalla. Mutta koska väylä on kaavassa, emme saa ruopata emmekä rakentaa. Joten tontti on edelleen luonnonvarainen. Miksi kunnostaa, koska kaupunki voi pakkolunastaa tontin milloin vain rantaraitin rakentamista varten.

Emme vastustaneet rantareittiä, ainoastaan halusimme selvyyden rakennetaanko se, jotta ranta olisi ohikulkijain kaunis katsella. Jos raittia ei rakenneta, me kunnostamme rannan. Jos kaupunki rakentaa, kaupunki kunnostaa rannan.

Ja mitenkäs ollakaan naapuritontilla tehtiin aivan samat työt joita mekin ajattelimme tehdä. Soitin kaavoittajalle, että kuinka tämä on mahdollista. Heidän mukaansa se ei olekaan mahdollista ja tehdyt työt ovat kaavan vastaisia.

Espoossa on rakennusvalvonta, joka katsoo olevansa kaavamääräysten yläpuolella. Se oli antanut poikkeusluvan rakentamiseen. Myös liittymään alamäessä, jossa pyörät laskevat lujaa kevyen liikenteen väylällä. Liittymä on juuri ennen mutkaa, jonka taakse ei näy. Autoja onkin jatkuvasti parkkeerattuna kevyen liikenteen väylällä, koska tontille ei voi ajaa. Rakennusvalvojan mukaan on kohtuutonta, että tontin omistaja pääse tontille. Kaavoittajan mukaan myös liittymä on lainvastainen ja jokainen paikan tunteva tietää, että paikka on liikenteellisesti erittäin vaarallinen.

Rakennusvalvonta ei ole Espoossa sama kaikille. Odotan mielenkiinnolla päätöstä valituksestani, joka koski katselmusta yhtiömme ja sen viereen rakennetun uuden yhtiön rajalla. Hallintolain mukaan katselmukseen pitää kutsua molemmat rajanaapurit - ei kutsuttu, vaikka olin sitä erityisesti etukäteen vaatineet. Naapurin tontti on paljon korkeammalla ja kallistunut pihaamme päin. Aiemmin sen vedet valuivat meidän tontille aiheuttaen alimmassa asunnossamme veden nousun lattialle.

Lain mukaan katselmuksesta pitää tehdä pöytäkirja - ei tehty. Pöytäkirja pitää antaa kaikille asianosaisille – ei annettu. Kyseessä on virkamiespäätös, josta tulee lain mukaan voida valittaa. Pyysin valitusosoitetta rakennustarkastajalta, rakennusvalvontapäälliköltä ja toimialajohtajalta – en saanut. Kaiken huipuksi ilmoittivat hallinto-oikeudelle tarkastaneensa väärän rajan! Kaupunginhallituksen vastineen mukaan kaikki on tapahtunut oikein ja lain mukaisesti.

Juhani Hakala
Soukka