web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Espoon koulut palaamassa keskiajalle?

Espoon koulut palaamassa keskiajalle?

Keskiajalla toisin ajattelevat ihmiset ja heidän kirjansa poltettiin, koska eivät olleet samaa mieltä yhteiskunnassa vallitsevien uskonnollisten arvojen kanssa.
Tämä välttämiseksi Espoo on ottanut ylimmäksi arvokseen suvaitsevaisuuden. Espoon visio sanoo: ” Espoo on moniarvoinen ja monikulttuurinen kaupunki, jossa on avoin ja innostava ilmapiiri.”

Valtakunnallinen opetussuunnitelma taas sanoo mm:” Uskonnon opetuksessa korostetaan valmiutta kohdata muita uskontoja ja katsomuksia. Opetuksen tavoite on uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys. Opetuksen tavoitteena on tutustuttaa muihin uskontoihin ja auttaa ymmärtämään uskontojen kulttuurista ja inhimillistä merkitystä”.

Mutta Espoon suomenkielinen opetuslautakuntapa katsoi kaupungin arvojen ja vision vastaisesti, ettei valtakunnallinen opetussuunnitelma sido Espoota. Espoon koululaisethan ovat muita paremmassa asemassa, koska meillä on arvostettu kansantieteellinen Helinä Rautavaaran museo. Mutta muiden maiden kulttuureihin tutustuminen museossa on niin paha asia Espoossa, että se edellyttää lautakunnan mukaan vanhempien lupaa. Siis toistan, Espoossa ei saa toteuttaa valtakunnallista opetussuunnitelmaa ilman vanhempien lupaa!

Lautakunnan esityslistalla olevan pyydetyn asiantuntija lausunnon mukaan: Lausunnon antaja ”pitää koululaisten opintoretkeä Helinä Rautavaaran museoon opetussuunnitelman perusteiden mukaisena tutustumisena lähinnä Euroopan ulkopuolisten maiden uskontoihin ja kulttuureihin. Hän toteaa lisäksi, että opintokäynnin tavoite on yleissivistyksellinen eikä käynti ole millään tavalla verrattavissa hartaudenharjoitukseen.”

Rautavaaramuseon omistajat ovat mm. Espoon kaupunki, Helsingin Yliopisto ja Museoliitto. Todella kyseenalaisia järjestöjä, vai mitä?

Tietojeni mukaan esityksen teki lautakunnassa kristillisten edustaja. Hän ei edusta kirkkonsa arvoja. Elokuussa oli Espoossa uskontojen välinen seminaari. Kristillisen kirkon korkein auktoriteetti arkkipiispa Paarma sekä ortodokseja, islamilaisia ja juutalaisia edustaneet alustajat samoin kuin tasavallan presidentti korostivat puheenvuoroissaan voimakkaasti uskontojen välistä suvaitsevaisuutta, ymmärrystä ja yhteistyötä. Uskonvainojen aika on ohitse hyvä kristillinen!

Helsingin vierailulla Dalai Lamalta kysyttiin, että pitääkö suomalaisten kääntyä buddhalaisiksi löytääkseen henkisen rauhan ja tasapainon. Dalai Laman vastaus oli yksiselitteinen: ei missään nimessä. Kristinusko sopii suomalaiseen yhteiskuntaan. Se on luonut arvopohjamme. Me olemme täällä kasvaneet siihen. Siksi voimme tulla sen avulla autuaiksi. Buddhalaisuus edellyttää toisenlaisia elämänarvoja.

Uskonnot eivät ole toinen toistaan parempia, vain erilaisia. Ihmisetkin ovat tasa-arvoisia, mutta erilaisia. Suvaitsevaisuus kuuluu nykyään suomalaiseen arvopohjaan.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja (sd)