web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

VASI lopetetaan

Vapaa sivistystyö lopetetaan Espoossa?
 
Vapaan sivistystyön tulosyksikkö (VASI) perustettiin tänä vuonna päättyvän valtuustokauden alussa. Siihen kuuluvat nuoriso- ja liikuntatoimet, joilla on omat lautakuntansa. Kulttuurilautakunnan (KULA) alaisuuteen kuuluvat kulttuuritoimi, työväenopisto, kirjasto sekä yhteispalvelu ja kuluttajaneuvonta.
 
VASI perustettiin vastaamaan kaupunkilaisten kaikesta vapaa-ajan harrastetoiminnasta erityisenä painopisteenä lapset ja nuoret. Ongelmanuoret tavataan kouluissa. Nuorisotoimi yhdessä liikunnan ja kulttuurin kanssa voivat järjestää heille erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja. VASI vastaa koulujen kulttuuri- ja liikuntapolusta (KULPS). Siellä ei ole tarkkoja rajoja liikunnan ja kulttuurin välillä vai miltä suunnistus taidemuseossa kuulostaa? Erityisen kiitettävää on VASI:n ja sen yksiköiden työ ollut paikallisella tasolla yhteistyöryhmässä lähellä asukasta kaupungin strategian mukaisesti. Organisaatioita on alueellistettu ja palkattu aluetyöntekijöitä. Yhteistyöryhmien kautta alueneuvottelukunnat voisivat vaikuttaa miten esim., liikunta, kulttuuri, työväenopisto tai kirjasto tarjoavat palveluitaan alueella.
 
Ainoa, joka ei ole nähnyt asukastyön tärkeyttä alueellisissa yhteistoimintaryhmissä, on liikunta. Olen neuvottelukunnassa, joka miettii lasten ja nuorten alkoholinkäyttöä.  Ainoa nimetty, joka ei osallistu sen työhän, on liikunta. Ainoa, joka on vaatinut omaa tulosyksikköään, on liikunta. Kun se on sivistystoimen toiseksi pienin yksikkö, ei sitä yksin voi nimittää tulosyksiköksi vaan kaikki VASI:n yksiköt pitää muuttaa tulosyksiköiksi.
 
Nyt poliitikot ovat siis päättämässä VASI-yksikön purusta. Kysyn valtuutetuilta mikä em tavoitteista on sellainen, että sitä toteuttava organisaatio pitää purkaa? Vielä edellisen valtuuston puheenjohtajan aikaan puhuttiin paljon lautakuntien arvostamisesta ja kuulemisesta.  KULA:n alaisuuteen kuuluu neljä VASI:n yksiköistä. Siksi olisi ollut erittäin kohtuullista kuulla meidän mielipide miten uusi organisaatio on toiminut. Mutta se ei taidakaan olla organisaatiomuutoksen syy?
 
En tässä moiti virkaatekevää liikuntajohtajaa, koska yksikkö on ollut ilman johtajaa koko valtuustokauden. Nyt kauden lopussa paikka julistetaan auki. Aiemminhan tämä on varma merkki, että paikkaa petataan jollekin merkittävälle poliitikolle, joka on nyt tärkeässä luottamustoimessa. Mutta pitääkö koko asukkaiden vapaa-ajasta hyvin huolehtinut aktiivinen VASI lopettaa? Nyt kun tuloksia alkaa näkyä kuten KULPS?
 
Juhani Hakala
Espoon kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja