web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Hiljainen valtuustoEspoon valtuuston pöntössä on moitittu jatkuvasti valtuutettujen pientä ja virkamiesten suurta valtaa. Valtuutettujen johtopäätös tästä oli, että valtaa pitää entisestäänkin keskittää virkamiehille. Yhä kauemmas asukkaiden valitsemista edustajista.
 
Peruste johtosääntömuutokselle oli, että jatkossa valtuutetut päättävät vain isoista asioista kuten visiosta, arvoista ja strategioista. Valtuuston pöntöstä on myös jatkuvasti todettu, että pienistä asioista kyllä riittää jutun juurta ja isot linja-asiat menevät läpi lähes puheenvuoroitta. Joten kyllä tulee hiljainen valtuusto, kun käsitellään vain linja-asioita. Ehkä se oli tarkoituskin?
 
Toisaalta Espoon vision ja arvojen sekä strategian välillä on iso aukko. Edellä mainitut ovat niin yleisluontoisia, että niistä voi vetää mitä tahansa toimintalinjoja. Strategia taas on jo enemmän toiminnan tavoitteita, kuin strategiaa.
 
Luottamushenkilöiden ylikävely näkyy hyvin myös korvausasioissa. Jos minä  kulttuurilautakunnan puheenjohtajana valmistelin päivän juhlapuhetta ja olin illan isäntä edustaen kaupunkia, en saanut minkäänlaista matka- tai muuta korvausta. Olisi pitänyt iltaisin myöhäänkin kulkea julkisilla Helsingin kautta kotiin. Tai kun lautakunnan alaiset vajaa 300 avustuksensaajaa tai 10 toimintayksikön päällikköä halusivat jatkuvasti tavata, ei luottamushenkilön matkoja korvattu. Virkamiehet saivat kyllä korvaukset taksista tai oman auton käytöstä kaikissa em. tilaisuuksissa. Minulle tuli vuodessa puheenjohtajan toimen hoitamisesta 1000 km vuodessa. Pelkästään töistä lähteminen lautakunnan pöytäkirjaa tarkistamaan aiheutti 400 km/v, joita ei korvattu ja työnantaja uhkasi alentaa palkkaa poissaolon ajalta.
 
Matkakustannukset ylittävät moninkertaisesti sen mitä sain käteen puheenjohtajan palkkiota, jonka piti olla korvaus toimen hoidosta. Puheenjohtajan palkkiot eivät riipu lautakunnan aiheuttamasta työmäärästä vaan lautakunnan arvostuksesta.
 
Luottamushenkilöt ovat asettaneet itsensä virkamiehiä huonompaan asemaan, koska luottamustoimen hoitamisesta aiheuttamia kustannuksia ei korvata. Vain kokousmatkat korvataan. Kaupunginhallitus on aivan virallisestikin päättänyt asian, kun käsitteli valitustani hallinto-oikeudelle.
 
Juhani Hakala